Lämpö kasvattaa chilin taimia

perjantai 16. tammikuuta 2015

Tämä ei ole oikea, ei edes puolitieteellinen vertailu, kun verrokit eivät ole samaa lajiketta, mutta samalta idätyslautalta ne ovat, siis saman ikäisiä ja samalla tavalla kasvatettuja.


Ulupica Extra Large on risteytys, jossa on vain puolet pubescensia, mutta suurikasvuinen senkin pitäisi olla. Canario (C. pubescens) taas ei ole suurimpia chilejä. Amppelissa sitä yleensä olen kasvatellut. Se tuli hieman nopeammin sirkkalehdille, joten pieni ikäerokin näillä on, mutta pääosin kokoero johtuu kasvupaikasta, sen lämmöstä.

Minulla on kuumemittari, jolla voi myös mitata pintalämpötiloja muutaman sentin päästä. Päätin mitata mullan lämpötilaa, siellähän ne juuret kasvavat ja juurien hyvinvoinnista riippuu kasvin hyvinvointi. Kasvatuskaapissani on taimikasvatuksessa lämmönlähteenä kaksi 23W energiansäästölamppua, jotka lämmittävät ilman päivisin 26-28 asteeseen. Mullassa näkyy olevan 23°. Sillä taimet kasvavat huomattavasti nopeammin kuin huoneenlämmössä.

Osa taimista ei mahtunut kaappiin ja kasvaa olohuoneen ikkunalaudalla tuuletusikkunan kohdalla verhon takana, missä pakkasilla on aika viileää ja nytkin suojasäällä 4 astetta vähemmän mullassa, vaikka valoa on yhtä paljon.

Tämä ehkä on tasaisempi vertailu, kaksi saman ikäistä chinenseä. Scotch Bonnet kasvaa ikkunalla, Peruvian White Habanero lämpökaapissa. Eroa on näilläkin, mutta molemmat varmaan ehtivät kesäksi riittävän isoksi, ellei ikkunalaudalla kasvava palellu pakkaskaudella. Vaihtelin tänään kasvupaikkoja tasatakseni kasvua ja lisään ohuen styroksin chilien ja ikkunan väliin. Olen siinä joskus palelluttanut seinän puoleisia taimia, kun pakkasia kesti pitkään.

Jos idättämisesi jää jostakin syystä myöhään, anna taimille lämpöä ja starttilannoitusta heti pienestä lähtien. Chinensen istutusaika on minulla yleensä näihin aikoihin, baccatumit parin viikon päästä ja annuumit ehtii idättää kuukauden, puolentoistakin päästä. Silloin ei enää tarvitse paljon keinovaloa taimille, kun aurinkokin toivottavasti alkaa näkyä maaliskuussa. Nyt ei pikkutaimista tule hyviä ilman lisävaloa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää tietoa. Mutta minä tarvitsisin nyt myös tietoa.
Tilasin Falcon Eyes ML-28 päivänvalolamppuja, mutta en huomannut katsoa, että pitkiä ovat,16,8 cm.
Eli millainen kuuppaviritelmä niihin kävisi?

Chilivaari kirjoitti...

Kuuppaviritelmissä on sellainen ongelma, että ne keräävät lämpöä yläosaan ja silloin energiansäästölampun elektroniikkaosa kuumenee ja lampun ikä lyhenee, ehkä se jopa räjähtää muutaman päivän päästä. Valaisinsuunnittelijat eivät ole seuranneet aikaansa.

Ylhäältä pitäisi ilman päästä kiertämään. Ellei kyse ole olohuonekelpoisesta ratkaisusta, olen tehnyt pellistä tai jopa alumiinifoliosta kartion, joka on ylhäältä auki ja yläpäähän rautalankaviritys, jolla se pysyy lampun kannan varassa. Silloin kestävät sellaisetkin lamput, jotka muilla poksahtelevat viikossa koululaisvalaisimissa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.