Karibia varjelee chililajikkeitaan

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Scotch Bonnet chilejä on jo vuosia levinnyt vaikka minkä näköisinä ja makuisina ja viime vuosina Trinidad Scorpion on jalostajien suosikkinimike, josta on kymmenittäin erilaisia muunnoksia markkinoilla. Karibian viranomaiset ovat herännet ja alkaneet vaalia alkuperäisiä lajikkeitaan. Eiväthän nämä mitään villichilejä ole, vaan vuosituhansia ihmisen ruoakseen jalostamia valikoimalla aina miellyttävimmät seuraavan vuoden viljelyyn.

Scotch Bonnet (MOA) (C. chinense)

Jamaikalta on kotoisin tämä melko tulinen chinense, jonka maku ja tuoksu liittyvät oleellisesti jamaikalaiseen ruokaan. Ministry of Agriculture (MOA) Jamaica on ryhtynyt puolustamaan chiliään ja yrittää pitää sen puhtaudesta huolta (.pdf sisältää mielenkiintoisia terveysväittämiä ja ruokaohjeita) villiä risteytystoimintaa vastaan. Heidän hyväksymiinsä muotoihin saa liittää tuon (MOA) liitteen. Tuollakin nimellä kyllä liikkuu aika eri näköisiä keltaisia tai oransseja chilejä.

Minulla taimi on vasta parin kuukauden ikäinen ja chinenseiden tapaan leveä kuin lehtisalaatti. Korkeutta on vain 15 cm.

Trinidad Scorpion CARDI (C. chinense)

Trinidadin ylpeys, pistimellä varustettu Scorpion-chili on huimalla tulisuudellaan villinnyt chilinjalostajat tällä vuosikymmenellä ja Scorpion nimisiä ilmestyy kuin sieniä sateella. Niinpä Caribbean Agricultural Research and Development Institute, Trinidad päätti käydä taistoon oman lajikkeensa puhtauden puolesta ja lisäsi siihen CARDI-liitteen. Ruotsalaisen chilibloggari Patrikin kuvassa kasvissa on eri näköisiä hedelmiä, mikä saattaa liittyä lajikkeeseen tai sitten jalostustyö ei ole vielä ihan lopussa. Hänen kehujensa perusteella valitsin tämän Scorpionin kesän kasvatuksiin. Makua siinä pitäisi olla, mutta ei niitä suurimpia scovillelukemia.

Minun taimeni on vasta 5 viikkoa vanha ja korkeutta sillä on 10 cm, mutta kyllä se tuosta vielä ehtii.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukaista tämä läpi MOA:sta. Kyseessä on ihan normaalia laadun- ja yhdenmukaisuuden vaalintaa siinä missä tääläkin eri vihanneksissa.
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/005/AD109E/AD109E00.pdf

Olosuhteet vaikuttavat hedelmiin ja täällä tuskin onnistuu saamaan oikeanlaista hedelmän muotoa, vaikka siemenet olisivatkin puhtaat. Tähän kannattaa varautua.

Chilivaari kirjoitti...

Siinä oli perusteellinen selvitys asiasta, kiitos linkistä.
En minä aitoa karibialaista makua odotakaan saavani raholalaiselta parvekkeelta, mutta on kunnioitettavaa että he edes yrittävät vaalia sitä siellä.

Herpiili kirjoitti...

MoA:n taustalla on astetta enemmänkin kehitystyötä ja useamman vuosisadan verran historiaa, joten itse en sitä luokittelisi samaan kastiin.

Scotch Bonnet luetaan jo varsinaiseksi kansallisylpeydeksi ja tärkeäksi vientituotteeksi, joten alkuperäisen muodon säilyttämiseen on panostettu tuntuvasti. Uusina tulokkaina saapuneiden tautien ja tuholaisten vuoksikin on jouduttu tekemään huimasti töitä lajikkeen kehittämisessä.

Lajikeaitouden säilyttäminen ja paikallisten lajikkeiden tuominen esiin tuntuu olevan melkoisessa nousussa myös Boliviassa ja Perussa.


http://conference.ifas.ufl.edu/TSTAR/presentations/Tuesday/pm/4%2000pm%20J%20Goldsmith.pdf
http://www.fao.org/docs/eims/upload/206216/1_2_6_cases.PDF
http://www.research.vt.edu/resmag/2010summer/peppers.html
http://rada.gov.jm/wp-content/uploads/2013/11/Marketing-Profile-Hot-Pepper1.pdf
http://www.fiery-foods.com/chiles-around-the-world/76-caribbean/88-the-scotch-bonnet-peppers-of-jamaica

Timo kirjoitti...

Työkaveri kävi lomalla Kuubassa ja bongasivat jonkun tienvarsibistron. Sieltä hän sitten pihisti kokin silmien alla yhden keltaisen Habaneron.

Hetihän se täällä kylmässä pohjolassa pilkottiin ja siemenet idätettiin. Lamppujen alla majailee pari terhakkaa tainta. Täytyy oikein pontevasti pitää ne erossa muista ristiinpölytyksen ehkäisemiseksi.

Enkä kaudelle 2016 on sitten sitä oikeaa Kuubalaista ilman straineja ja blendejä :-)

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.