Chilit nukkuvat öisin

keskiviikko 25. toukokuuta 2016


Laitetaanpa tähän aivan tuore havainto. Baccatumit parvekkeella menevät nukkumaan illan tullen. Lehdet vedetään runkoa vasten ja ylälehdet pystyyn nuppujen suojaksi. Tämä on sama Rain Forest kuin edellisessä ruukutusjutussa. Päivällä sen lehdet ovat terhakasti sivulle, mutta tuossa iltakymmeneltä hämärtyvällä parvekkeella ne ovat nukkumisasennossa. Puoli tuntia myöhemmin kaikki ylälehdet olivat nousseet pystyyn.

Muutkin baccatumit tekivät samoin, Aji Angelo vielä voimakkaammin. Aji Cristal valoisammassa paikassa tulee viiveellä perässä. Annuumeissa tuota on vain vähän, pubescenseissä jonkin verran, chinenseissä vähemmän. Ilmiö on minulle tuttu pienistä taimista, jotka saattavat nostaa lehdet pystyyn kirkkaassakin valossa, kun ovat saaneet sitä tarpeeksi. Mistä kasvit päivän pituuden määrittelevät, ei ole minulle selvinnyt. Olohuoneen ikkunalla palaa loisteputki iltakymmeneen, mutta nämä baccatumit menivät sielläkin pari kuukautta sitten nukkuma-asentoon jo iltakuudelta tai seitsemältä. Silloisen auringonlaskun aikoihin.

Ilmiötä olen nähnyt selitettävän viileyteen suojautumisella. Vetämällä lehdet lähelle runkoa ne pitävät päivän lämmön paremmin tallessa. Latvan pienet lehdet käännetään ylös suojaamaan kasvupistettä.

Kameralle on annettava tunnustus. Kuvanvakaaja pelasti taas vanhojen käsien tärinän vielä kymmenesosa sekunnin valotuksellakin. Kuvahan ei kerro, että parvekkeella oli melko hämärää.

Lisäys seuraavana päivänä: Chilit eivät ilmeisesti reagoi tällä tavalla lämpötilaan vaan nimenomaan yöhön eli valon vähenemiseen. Nyt päivä oli kylmempi kuin eilinen ilta, mutta lehdet nousivat terhakasti vaakasuoraan ja kääntyivät siitä valoa kohti.

2 kommenttia:

jaffa kirjoitti...

Kiitos tästä infosta. Itse ihmettelin miksi lehdet roikkuvat juuri tuolla tavalla, vaikka ei ollut liian kuuma eikä kasveja oltu kasteltu liikaa, Ei tarvi ihmetellä enää.

Jari kirjoitti...

Näin se on ja kasvihuoneessa amppelipubet on hauskan näköisiä kun koko porukka menee nukkumaan ja lehdet vaappuu.
Joissakin paksuruotisissa chinenseissä en ole nähnyt mitään muutosta mutta jos syynä on tuo viileydeltä suojautuminen niin ei ihme kun chinensien kasvuseuduilla ei pahemmin kylmää ole yölläkään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.