Ruukkua isompaan: Rain Forest

maanantai 23. toukokuuta 2016

Minulla on ikävä tapa unohtaa chilejä pikkuiseen taimiruukkuun kuukausiksi. Tämäkin Rain Forest (C. baccatum) on jo yli kolmen kuukauden ikäinen ja edelleen 6 cm ruukussa. Parvekkeella vietetty kylmä huhtikuu on osasyy ruukunvaihdon viivästymiseen. Nyt hyppään kerralla yhden kokoluokan yli ja vaihdan parin desin ruukun kolmekymmentä kertaa isompaan, kuusilitraiseen. Sekin tulee loppukesällä pieneksi, mutta isompia ei meidän parvekkeelle monia sovi, joten paria poikkeusta lukuun ottamatta saavat pysyä näissä.

Mutkille vääntynyt 35 cm korkea taimi pilkistää nyt vain 20 cm uudesta ruukustaan. Tuosta yläkuvan tilanteesta piti vielä karsia pari lehteä pois. Upotettuun runkoon kehittyy juuria ja kasvista tulee tukevampi tällä tavalla.

Rain Forest tuli minulle Fataliilta, mutta varsinainen syy sen valitsemiseen oli ylistävä arviointi Hotpepper-sivustolla. Siellä tosin nimi kirjoitettiin yhteen ja Aji-etuliitettäkin oli käytössä.
Juuret olivat yllättävän pienet tuon ikäiselle ja kokoiselle chilille. Ne eivät ole paljonkaan kiertyneet reunoja pitkin ja ohuita harmaita imujuuria näkyi vielä pinnassakin. Kyllä tämän pitäisi pian sopeutua uuteen ympäristöön ja aloittaa reipas kasvu. Pikkuisia nuppuja jo näkyy, joten eiköhän tätä herkkua päästä maistelemaan jo heinäkuulla. Jos olisin pitänyt sen koko ajan olohuoneen lämpimässä, siinä olisi nyt raakileita ja viimeistään Juhannuksena kypsää.

Saman nimisiä chilejä on muitakin, varsinkin erilaisilla loppuliitteillä varustettuja, yleensä ne ovat annuumeja.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.