Mystinen äkkikuolema

tiistai 8. toukokuuta 2018

Tänään aamulla Bolivian Rainbow (C. annuum) roikutti velttoja lehtiään, mutta ei ollut kuiva. Kun otin sen käteen ikkunalta, kaikki lehdet putoilivat kasaan pöydälle.


Surullisen näköinen chilin ranka. Optimisti minussa ajattelee, että tuosta se vielä piristyy ja alkaa kasvattaa uusia lehtiä. Realisti sanoo, että se on mennyttä. Varataimihan tämä olikin.

Selitystä tapahtuneeseen en tiedä, tai selityksiä on liian monta. 30 cm korkeana 7 cm ruukussa se tietysti oli alttiina kaikenlaisille hoitovirheille. Luettelen tässä muutaman mahdollisen.

1. Vettä on jäänyt makaamaan juurille.
2. Aurinko on kuumentanut mustan ruukun ja juuret tuhoutuneet
3. Tuholaiset
4. Liian tuhti lannoitus
5. pH:n muutokset
6. Hetkellinen kuivuminen
7. Aurinko on tuhonnut lehdet, kun käänsin sen ympäri ja lehdet saivat paistetta alapinnoilleen
Mahdollisuuksia on vielä muitakin, mutta nuo nyt ovat todennäköisimmät.

Perkaanpa hieman vaihtoehtoja:
3) Tuholaisia en löytänyt suurennuslasillakaan ja eiväthän ne kaikkia lehtiä kerralla pudottaisi.
1) Vettä on saattanut jäädä alla olleeseen astiaan, mutta en kyllä ole sellaista huomannut ja samassa astiassa majaillut Omnicolor kasvaa edelleen moitteettomasti. Tällä olen joskus tappanut pienessä ruukussa kasvavia chilejä.
4) Lannoitus on ollut samasta kannusta Puutarha Kesää kuin muillekin chileille, mutta noin pienessä ruukussa se kyllä voisi tiivistyä.
5) pH mittaria minulla ei ole.
6) Melko kuivaksi se on mennyt ajoittain.
Auringon tepposia epäilen eniten.
2) Vapaasti mustan ruukun kylkeen tuleva paiste kuumentaa mullan ja juuret saattavat tuhoutua. Tätä on minulle sattunut ennenkin. Joku este ruukun ja ikkunan välissä korjaa ongelman. Nyt sitä pahvia ei ollut.
7) Tämä tuli mieleen, sillä tapaus sattui muutama päivä sen jälkeen kun olin kääntänyt ruukun. Se oli ollut monta viikkoa paikoillaan ja kaikki lehdet olivat kääntyneet valoon päin ja muuttuneet melkein mustaksi. Kun käänsin sen ympäri, lehtien alapinnat alkoivat saada aurinkoa. Ehkä ne eivät kestäneet.

Ei tilanne ihan noin synkkä ole kuitenkaan. Isompi Bolivian Rainbow parvekkeella kukkii innolla ja tuollaisia violetteja pikku palleroitakin alkaa muodostua.

2 kommenttia:

PP kirjoitti...

Taimen jatko paljastaa lisää. Jos aurinko poltti lehdet, se voi hyvinkin elpyä. Jos juuret on mennyttä, kasvi on entinen.

Lannoituksella en usko olevan noin dramaattista äkillistä vaikutusta enkä myöskään pH:lla.

(Poistin kommentin ja korjasin kirjoitusvirheet.)

Chilivaari kirjoitti...

Kun nostin chilin pois ruukusta, aurinkoon käännetyllä puolella ei näkynyt juuria, tai ne olivat mustia, toisella sivustalla ja pohjassa oli muutamia valkoisia juuria - vielä.
Tämä viittaisi auringon kuumentamiin juuriin.
Seurataan tilannetta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.