Chilejä Unkarista

tiistai 3. tammikuuta 2012

Csipös Alma Paprikan latvus 3.1.
Kiinnostuin unkarilaisista chileistä kun löysin muutaman paikan, mistä niiden siemeniä saattoi saada, jopa suoraan Unkarista tai sitten siemensivuston pitäjän Unkarin vierailujen seurauksena. Pari kertaa olen aikaisemmin kasvatellut jotakin unkarilaista lajiketta englantilaisilta siemenliikkeiltä hankittuna. Kokemukset eivät ole olleet kummoisia, mutta toisaalta unkarilainen paprika ja maustamisen taito tunnetaan ja eurooppalaiset chilit kasvavat varmemmin ja nopeammin kuin intialaiset tai meksikolaiset. Jospa vielä kerran.

Enhän minä unkaria osaa. Lajikekuvauksia olen lukenut saksaksi ja verrannut niitä unkarilaiseen tekstiin. Googlen kääntäjä myös osaa sanastoa jonkin verran. Paprika on unkarilaiselle sekä makea että tulisempi. Chili tunnetaan myös, mutta se näyttää tarkoittavan tuontitavaraa, Habaneroja, Cayennea, Nagaa ja sellaisia. Vuosisatoja Unkarin maaperässä kasvaneita ja kehittyneitä lajikkeita kutsutaan paprikaksi. Yritin valita niistä hieman tulisemmat versiot. Joitakin noista on samalla nimellä myös täysin tulettomia.

Tällaisia nyt ainakin ajattelin kasvattaa:
Csipös Alma Paprika Garai feher (jonkin verran tulinen omenapaprika kellertävin hedelmin) on tuossa kuvassa ja jatkossa aion kutsua sitä vain Almaksi, vaikka markkinoilla on myös Édes Alma Paprika, makea versio. Sillä on myös siemenpankin numero PI 543809. Almassa on raakileita kehittymässä ainakin 4 ja kukkia puhkeaa päivittäin lisää. Se on pakko siirtää isompaan ruukkuun ja pois lämpökaapista vielä tällä viikolla. Pallukoista kehittyy noin kolmesenttisiä, mutta paksussa varressa ovat. Varmasti kestää. Netistä löysin keittiösivuilta kuvia punaisesta Almasta. Tämä paprika kuulemma kypsyy vaalean kellertävästä oranssin kautta punaiseksi ja pieni tulisuus samalla häviää tai muuttuu makeudeksi. Ne siis käytetään ennen lopullista kypsymistä. Kokonaan unkarinkielisillä sivuilla esitellään Almaa kolmena tai jopa viitenä eri tuotteena vähän samaan tapaan kuin meillä eri perunalajikkeita. Tuosta siis on muunnelmia, kuten seuraavastakin.

Cseresznye paprika, kirsikkapaprika hyvin vahva (tulinen), punainen lajike, kauppanimeltään Cserko. Näin siitä sanottiin: Termese erösen csipös iz̉u = hedelmässä on erittäin pistävä maku. USDA numero on  PI 543811.
Joillakin siemenliikkeillä on myös Sárga Cseresznye (keltainen kirsikkapaprika). Näitä näyttäisi olevan hyvin erilaisia eri paikoissa. En ole vielä idättänyt.

Paprika - Hecele erõs, hot, Australian kautta Unkarin tuliaisia, jossa selkeästi on tulinen merkintä. Kukkii kuuden viikon ikäisenä ja Alman kokoisena.

Paprika-Bohócsapka, mahdollinen chinense, ensimmäinen itää juuri, multaan lähipäivinä.

Näiden idätystä ei vielä ole aloitettu:
PI 594136, baccatum Unkarista löytyi espanjalaiselta siemenliikkeeltä.

Beaver Dam, 1912 Unkarista maahanmuuttajien mukana USA:n Wisconsiniin viety, siellä perinnekasvina viljelty iso annuum tuotiin takaisin Eurooppaan joitakin vuosia sitten. Alkuperäinen unkarilainen nimi lienee unohtunut.

Muutamia makeita paprikoita ja pari tomaattia tuli myös samassa tilauksessa sekä lahjapussina Chili-mix, runsaasti teräviä "kissa-paprikoita" punaisena, keltaisena ja oranssina. Sekaisin olevat siemenet on väritetty vastaavalla tavalla. En ole lainkaan varma, laitanko näitä annuumeita itämään. Vaikka niistä löytyisi hyviäkin, jatkossa niitä joutuisi kasvattelemaan ilman varmaa tietoa lajikkeesta. Yksi varma lajike minulla on: Macska sárga, "keltainen kissa", suippo annuum, mutta en ehkä laita sitäkään multiin. Tila loppuu kuitenkin ja tuo näyttää kovasti keltaiselta Cayenneltä, mitä se varmaan vuosisatojen takaa onkin.

Itseopiskelijalle muutamia Unkarin sanoja. Asiantuntijat saavat korjata:
Piros = punainen
Sárga = keltainen
Feher = valkoinen, vaikka chilien kohdalla sillä usein tarkoitetaan vaalean keltaista
Zöld = vihreä
Csipös = mausteinen (spicy, sharp, hot), tarkoittanee mietoa
Kellemesen csipös = miellyttävän mausteinen
Erõs = vahva, hot
Édes = makea, siis tuleton
Csipmentes = makea
Edes Fuszer = makeita mausteita
Díszpaprika - nagy erős = Koristepaprika - erittäin vahva
Alma = omena
Cseresznye = kirsikka
Macska = kissa

Jostakin minulle täysin tuntemattomasta syystä unkarilaiset nimittävät tavallisimman muotoisia suippoja chilejä kissapaprikoiksi. Terävä kärki ja usein kaareva muoto ehkä muistuttaa kissan kynttä? Myös vihannes- ja sarvipaprikoista puhutaan, eikä minulle ole selvinnyt näiden erot.

Unkarilaiset olivat pakanneet siemenpusseihinsa reilusti siemeniä, jopa 30-60kpl, joten voisin niistä lahjoittaa pois osan. Jos kiinnostaa, sähköpostiosoitteeni löytyy jostakin profiilin tiedoista.

5 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Juu-u kielelläni & kitalaessani on unkarilaisen ystäväni lihapata ikuisesti.
Myös se ystäväni unkarinaksentilla sanoma lälläri.
Hänen ihanaa huolenpitoa osoitti tukeva ranskanpullan siivu ja maitolasi jälkiruoaksi XD.
70-luvulla chilit eivät olleet muodissa.
Leppoisaa loppiaista!

Pete M kirjoitti...

Kävin naisystäväni kanssa joulukuun alussa Unkarissa. Olimme ystäväni koulukaverin ja aviomiehen luona 3 yötä kotimajoituksessa. Tällä matkalla rakastuin Unkarilaiseen ruokaan syvästi.
Täytyy hieman opiskella noita lajikkeita ja seurailla sinun blokiasi enne kuin kinuan siemeniä. Tähän kauteen en enää halua lisää chilejä. 120 chilipuskaa riittää v.2012.

Anonyymi kirjoitti...

Beaver Dam

Tuon Beaver Damin tarinaan voisi nyt lisätä, että Suomeen sen levitti vuonna 2006 suomalainen Wisconsinissa asunut maahanmuuttaja.

Chilivaari kirjoitti...

Mielenkiintoista.
Onko tarkempaa tietoa? Tuliko hän itse tänne vai lähettikö siemeniä?

Eniten minua kiinnostaisi, mikä paprika se alun perin oli ja onko samaa vielä Unkarissa viljelyssä.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset Beaver Damin siement tulivat postissa chilifoorumilaisille, jonka kautta ne sitten levisivät eteenpäin. Tuosta maahanmuuttajasta tuli sitten myöhemmin paluumuuttaja.

Lajikkeen alkuperäistä nimeä ei tiedetä, eikä sitä onko se vielä Unkarissa viljelty vai oliko kyseessä perheessä säilytetty perinnelajike. Lisää tietoa löytää, kun googlettaa 'Joe Hussli', joka aikoinaan toi siemenet Amerikkaan.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.