Kukkia, kukkia

keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Keskellä kesää on hyvä vähän muistella chilien kukintaa.
Kukkahan on toiseksi tärkein tunnistuskeino, tärkein tietysti on hedelmä, sen muoto ja maku. Inferno on chilien tunnistusta käsitellyt perusteellisesti jopa tunnistuskaavion muodossa, joten minä vain esittelen kuvin muutaman yleisimmän chililajin. Villeihin en ole vielä lainkaan tutustunut.

Kaikkein tavallisin chili, pitkä punainen palko on annuum lajiltaan ja sillä on valkoiset kukat. On niiden joukossa koristechilejä, joiden kukissa on violettia tai sinistäkin. Annuumin lehdet ovat yleensä "silakan malliset", suipot, melko ohuet.

Baccatum on kukista helpoin tunnistaa. Niissä on värillisiä pilkkuja, keltaisia, ruskeita tai vihreitä. Lehdet voivat olla leveät, jopa herttamaiset taimivaiheessa.

Chinenselle on tyypillistä, että kukkia lähtee useita samasta pisteestä. Ne ovat usein hieman supussa, kellomaisia ja aavistuksen vihreitä. Tunnusomaista on myös violetit palhot, eli heteiden varret. Sellainen väri pilkistää vasemmanpuoleisen kukan keskellä, jos tarkkaan katsoo. Chinensen lehdet ovat tyypillisesti ryppyisiä, kiiltäviä ja tukevia.

Pubescens on helppo tunnistaa karvaisista lehdistä ja varresta, mutta myös violetista kukasta. Vain jotkut koristeaannuumit voivat hämätä saman tyyppisillä kukilla, mutta silloin puuttuu karvaisuus. Pubescensin lehdet myös tuoksuvat.

Frutescens, useimmiten meillä kait Tabasco on vihertävä kukiltaan ja niidenkin palhoissa on violettia väriä. Tyypillistä on nupun ja kukan asento tiukalla mutkalla alas. Kun raakile alkaa kasvaa, varsi kääntyy suoraan ylös ja hedelmät sojottavat pystyssä. Lehdet ovat annuumin tyyppisiä, mutta paksumpia ja kiiltävämpiä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on chili, punaisilla hedelmillä, mutta oudokseni ne eivät kuki ollenkaan.
Ensin tulee vain vihreä "kukan alku", josta kasvaa suoraan keskeltä palko. Eli itse kukkaosaa ei ole ollenkaan.
Oletko törmännyt moiseen/ kuullut ?

Chilivaari kirjoitti...

Oudolta kuulostaa.
Jotkut kukat toki ovat pieniä ja joskus vihertäviäkin ja sieltä keskeltähän se palko kasvaa. Kuva selventäisi asiaa. Puuttuvatko terälehdet kokonaan, vai ovatko ne vain pieniä ja putoavat pian pois?

Anonyymi kirjoitti...

http://img17.imageshack.us/img17/5802/x30t.jpg

Tuossa epäselvä kuva, mutta saa osittaisen käsityksen.
Pienestä nypystä kasvaa isompi nyppy johon muodostuu kuvassa näkyvät vihreät terävät kulmat "terälehdet".
Siitä vain kasvaa isompi ja keskellä oleva podi rupeaa muuttumaan podimmaksi.
Eli missään vaiheessa "kukka" vaihetta ei ole.
Harmittaa, kauniita kun kukat ovat. Ja oudoksuttaa tilanne mitä vuosien harrastuksessa ei ole tullut vastaan.

Chilivaari kirjoitti...

On se hieman epätavallinen tapa, terälehdet puuttuvat.
Tuollaiset muunnokset voivat olla myös kasviyksilöstä johtuvia ja seuraava sukupolvi voi olla aivan normaali.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksista !

Olisin yhtä toivetta/ kehitysajstusta vailla:

Kaikki kohdat chilin kasvatukseen ovat hyviä, ainoa mikä mielestäni olisi vielä hyvä olla: pistokkaiden otto :)

- Kettu

Chilivaari kirjoitti...

Totta se on, kaikkea ei ole tullut nimettyä tuonne aiheluetteloonkaan. Muutaman kerran olen aihetta sivunnut, viimeksi ehkä tämä:
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/06/oksat-poikki-ja-pulloon.html

Vinski kirjoitti...

Mitenkäs mahtaa olla,ottaako chili itteensä jos vaihtaa ruukkua isommaksi kesken kukinnan? Oli yksi hot garrot joka kyllä näytti huonovointiselta ja päätin vaihtaa vaan mullat ja katsoa samalla juurien tilannetta,kaikki näytti normaalilta mutta vajaa viikko ja nyt taitaa olla hengetön,toiselle en tehnyt mitään ja hyvin tuuppaa kukkaa ja onhan siellä eka chilikin jo :). Kohta valmistuu kasvihuone ja viimeistään siinä vaiheessa pitää vaihtaa isommat ruukut,eli onko kukinnasta haittaa ruukunvaihdossa?

Chilivaari kirjoitti...

Ei kukinnasta ole haittaa ruukunvaihdolle, mutta ruukunvaihdosta saattaa olla haittaa kukinnalle, eli jotkut chilit saattavat lopettaa kukinnan hetkeksi. Onpa sellaisiakin tapauksia sattunut, että pelkästään ruukun kääntö suhteessa valon suuntaan lopettaa kukinnan joksikin aikaa. Sellaista vain sattuu.

Minulla melkein kaikki taimet ehtivät nuppu- tai kukka-asteelle taimiruukuissaan ja vaihdettavahan ne on isompiin, kukkii tai ei.

ChiliSiili kirjoitti...

Onpas selkeästi kuvattuna kukkien erot, joista voi opetella tunnistamaan mistä lajista on kyse. Itselläni Manzano Rojo meinaa tehdä ensimmäistä kukkasta jo nyt, joten aihe alkaa olla siinä mielessä ajankohtainen.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.