Mahdoton tehtävä?

maanantai 19. syyskuuta 2011

Tuossa on nurkkaus terassimme chiliaidasta. Kohta nelivuotias Aji Cristal (C. baccatum) pitäisi nostaa ylös mullasta ja talvehtimaan sisälle. Taustan Inca Red Dropeista ovat pienimmät jo sisätiloissa. Nuo saavat jäädä. Paleltuvathan ne talvella, mutta keväällä laitetaan uudet.


Tuollainen juuristo sieltä löytyi mullan alta. Ne pitäisi sovittaa tuohon ruukkuun. Eipä sinne sitten multaa mahdukaan. Revin raa'asti puolet juurista pois, sovittelin ruukkuun mullan kanssa ja jään odottelemaan reaktioita.

Pari päivää se on nyt ollut sisätiloissa kostutetussa, mutta ei märässä mullassa, eikä vielä ole nuupahtanut. Toisaalta tuollaisessa rungossa ja juuristossa on sen verran elinvoimaa, että ei kärsimistä ihan heti huomaakaan, ellei juuria aivan kuivana pidä.

Tämä Cristal on sinnitellyt vuodesta toiseen. Se tuli taimelle 2007 joulukuussa. Satoa on saatu joka kesä, joskus talvellakin. Se jäi ensimmäisenä kesänään melko hennoksi, eikä rungon paksuus ole siitä paljonkaan kasvanut, vaikka se on monesti leikattu lyhyeksi ja taas kasvanut täyteen mittaan. Tästä ja muutamasta muustakin tapauksesta olen päätellyt, että ensimmäinen kasvukausi on ratkaiseva rungon paksuudelle. Jos näyttäviä boncheja haluaa tehdä, chiliä on ruokittava hyvin heti pienestä lähtien.

5 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Juu-u siis pohojalaane voi ottaa ja sipasta iliman omantunnon tuskia ladon ovet peittävät chilit matalammiksi.
XD nimimerkillä akkunaverhot ovat aivan turhat

Tiemuh kirjoitti...

Mitäs teit raaoille Cristalin podeille?

Chilivaari kirjoitti...

Mietoon etikkaliemeen muutamaksi viikoksi ja sitten pitsan päälle tai voileivälle.
Tähän tapaan: http://chilivaari.blogspot.com/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html

Anonyymi kirjoitti...

Miten tälle kävi? Selvisikö se?

--Horna

Chilivaari kirjoitti...

Hengissä on, kukkii ja viheriöi.
Tuolla siitä lyhyesti mainitsin, että kypsääkin on jo saatu tammikuussa:
http://chilivaari.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

Sen multa ruukussa on kovin höttöistä muihin verrattuna, kun juuria oli niin paljon ja multaa mahtui kovin vähän. Taidan kuitenkin odotella kevättä, ennen kuin teen sille mitään. Oksia on pitänyt leikellä lyhyemmiksi muutaman kerran. Eihän ne voi kasvaa ohi lampusta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.