Talveksi sisään

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Viikko sitten sisään tuotu Inca voi hyvin ja puskee jo uutta lehteä, joten päätin jatkaa "varsi poikki, juuret puhtaaksi ja pieneen purkkiin" operaatiota.

Alkukesän parvekkeella ja myöhemmin ulkona majailleesta Puca Uchusta (C. baccatum) ehdin kerätä kypsät ja isommat vihreätkin ennen kuin havahduin ikuistamaan tämän metrisen chilin. Tuohon 13 cm ruukkuun sen pitäisi sopia talveksi. Keväällä saisi taas isomman takaisin uudella mullalla.

Takavuosina leikkelin talveksi useimmista chileistä rungon lyhyeksi tapiksi ja juuret pieneen ruukkuun, jonka vein viileään varastoon. Kaikki eivät heränneet kasvuun keväällä. Lehtevinä valoisassa ja mielellään viileämmässä säilytetyt ovat menestyneet paremmin. Nyt ajattelin kokeilla näiden yhdistelmää; jätetään lehtiä, vaikka runko leikataan matalaksi ja juuret tungetaan ahtaalle.

Tässä runko on jo leikattuna vaaksan mittaiselle tapille. Yksi ohut oksa sai jäädä. Katkon sen, jos versoja alkaa ilmestyä alempaa.

Tuo möykky juuria pitäisi mahduttaa neljäsosaan entisestä tilavuudestaan, jotta niitä mahtuisi enemmän säilöön ja olisivat helpompia käsitellä talven aikana.

Puca Uchulla oli yllättävän hennot ja pienet juuret. Tietysti niitä katkeili, kun istutuslapiolla putsasin multaa pois ja loput ravistelin kovakouraisesti nurmikolla ja nurmea vasten. Noin vähän niistä jäi. Uskoisin sen kuitenkin riittävän. Jos tämä päättyy ikävästi, raportoin siitä tähän perään, että tieto säilyy helposti löydettävänä.

Latvaan jäi yksi kukkakin. Selvää on, että se ei jaksa kehittyä. Lähipäivät menevät juurien kasvatteluun. Enpä minä tuosta satoa odota ennen kevättä, kunhan saisin säilymään hengissä talven yli. Jos se näyttää vaikealta, laitan uudet itämään alkuvuodesta.

Jos näin raju juurien käsittely arveluttaa sinua, voit toki säilyttää isot ruukut, mutta niitä mahtuu sitten vähemmän. Jos ruukku on kesän jäljiltä täynnä paksuja juuria, sen kastelu ja lannoitus on melko tarkkaa talvellakin, joten olen tehnyt niin, että olen nostanut kasvin ylös juuripaakkuineen ja lisännyt tuoretta multaa muutaman sentin pohjalle. Yleensä kasvi mahtuu takaisin ruukkuun, mutta jos multa ei ole painunut kesän mittaan, paakun pohjalta voi veistää siivun pois.

Sellaisen virheen tuossa tein, että laitoin ruukkuun hyvää puutarhamultaa, jossa on aivan liikaa ravinteita talven varalle. Joku kaktusmulta tai edes puolet hiekkaa tähän sekaan olisi pitänyt kasvun heikompana. Kunhan juuret ovat vahvistuneet joudun luultavasti leikkelemään oksia melko usein, vaikka en lannoittaisikaan. Sisääntulomyrkytys on tällekin tehtävä. Pöpöt voivat majailla myös rungossa ja noissa muutamissa lehdissä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.