Alma kypsyy sittenkin punaiseksi

tiistai 21. helmikuuta 2012

Csipös Alma Paprika Garai feher
Eli vapaasti suomennettuna "jonkin verran tulinen omenapaprika kellertävin hedelmin" kypsyykin punaiseksi. Elämä on yllätyksiä täynnä.

Tästä annuum-lajikkeesta melkein kaikki siemensivustot käyttävät kellertävän vihreitä kuvia. Siitä voisi päätellä, että se jääkin tuon ylemmän väriseksi. Siemenpussissakin mainittiin  keltainen väri. Yksi unkarilaistytön Amerikassa pitämä blogi sentään kertoi suosikkipaprikansa kypsyvän punaiseksi ja muuttuvan samalla makeammaksi, vähemmän tuliseksi, minkä vuoksi se käytetään yleensä ennen kypsymistä.

Maistelu saa vielä vähän odottaa. Ei ollut kaikkia tarvikkeita kotona. Unkarilaiset käyttävät tätä varsin mielikuvituksellisilla tavoilla täytettynä, vaikkapa hapankaalia sisään ja etikkasäilykkeeksi talven varalle. Niitä myös paistetaan ja keitetään ja silputaan ruokiin ja salaatteihin.

Tulisuutta ja makua on ainakin sisäosissa, sen totesin irrottaessani siemenet. Ei tämä aivan turha kasvateltava ollut. Sehän ei ole kolmeakaan kuukautta vielä, marraskuun viimeisinä päivinä tuli taimelle ja raakile ilmestyi jo uudenvuoden päivänä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota Almaa voisin ensikaudella kokeilla itsekkin. Vaikuttaa oikein mainiolta kotikeittiöön :) Liikenisikö syksymmällä muutama siemen tätsylle?

-Täti-E

Chilivaari kirjoitti...

Maistelu on vieläkin tekemättä, mutta kyllä näitä siemeniä saat vaikka heti. Niitä tuli sen verran reilu pussillinen ja uutta satoa on jo koeidätyksessä. Lämmöllä ja valolla hoideltuna tuosta voisi saada satoa jo ennen juhannusta jos nyt kylvää.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.