Kuukausi odottelua idätyslautalla

keskiviikko 1. helmikuuta 2012


Nuo taimet ovat kuukauden ikäisiä. Ne tulivat taimelle joulun ja uuden vuoden välissä viime vuonna. Kuvalla haluan vain todistaa, että pelkällä vedellä taimet eivät kasva, mutta pysyvät hengissä. Kaivoin nämä nyt esille, kun aloin suunnitella chinense-varalaatikkoa. Saman ikäiset varsinaiset taimet multaruukuissaan ovat jo tuuheita 10-15 cm korkeita pikku chilejä. Niistähän oli juttua pari viikkoa sitten.

Takana keskellä on uusintakylvöä, muutama päivä sitten putkahtanut Habanero White. Sen molemmilla puolilla on Habanero Peruvian White. Niissä on pieni lehti sirkkalehtien välissä, kuten etualan Tasmanian Redilläkin. Sen enempää ei kuukaudessa kasva.

Tasmanian punainen on heti pienestä nimensä veroinen. Valo värjää varren punaiseksi ja lehdet tummuvat. Revin tämän talouspaperista ihan raa'alla voimalla, varomatta. Lähtihän se, kuten muutkin, ehjänä. Paperia on vähän tarttunut juuriin. Kuukauden vanhoissa on huomattavasti haaroittuneempi juuri kuin vasta sirkkalehdille tulleessa, jossa oli pitkä juuri ja yksi sivuhaara. Silläkin pärjää mullassa. Tuo haaroittunut saattaa lähteä nopeammin kasvuun, mutta sen näemme lähiviikkoina.

Talouspapereita on erilaisia, joihinkin juuret tarttuvat, tähän kotimaiseen ei. Minulla oli välillä paksumpaa, erittäin imukykyistä, tiiviin tuntuista, mutta juuret menivät siitä läpi. Tässä kuvassa (kuvattu 17.1.) tiiviimpi paperi on alareunassa. Noista siemenistä osa on jo taimina mullassa, mutta juuret katkeilivat.  Puolen sentin tyngälläkin ne kuitenkin näyttävät selviävän hengissä.

Nyt on kokeilussa kahvisuodatin, jota monet ovat kehuneet. Siitä eivät juuret mene ainakaan heti läpi. Sen kanssa täytyy pitää laatikko kosteana, kansi päällä, muuten pinnalla oleva juuri voisi kuivua. Jotkut tosin tekevät niin, että laittavat toisen kahvisuodattimen juurien päälle. Idätyslautasta on jo suuri joukko persoonallisia muunnelmia.

2 kommenttia:

Mog kirjoitti...

Itse käytän juurikin kahvisuodinta. Reikäistä elmukelmua katoksi ja tasaisin väliajoin suihkuttelua, joko suoraan lauttaan tai sitten elmuun.
Hyvin toimii, ainakin itsellä.

Kid Henry kirjoitti...

Itse en ollut vakuuttunut tuosta suodatinpussista. Juuret tuntuivat kasvavan siihen kiinni eikä se repeä juuren mukana irti. Talouspaperista voi nyppiä huoletta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.