Cajamarcan monet muodot

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Cajamarca (C. chinense) on monimuotoinen chili.

Siitä on kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa sukuhaaraa, joista ensimmäinen tuli meille englantilaisen myyjän välityksellä, toinen kotimaisen Fataliin siemenkaupan kautta. Tämä tässä on englantilaista sukuhaaraa. Sen tyypillinen tuntomerkki on suipot, teräväkärkiset chilit, kun ne toisessa mallissa ovat tylpät ja paksummat.

Englantilaistaustainen on myös paljon hitaampi ja epävarmempi sadoltaan, mutta mielikuvissani maultaan parempi. Tuo on viime syksynä ensimmäisenä idättämäni chinense, joka vasta nyt tekee raakileita vuoden vanhana, eikä niitä nytkään ole montaa. Vertailun vuoksi toissa keväänä kotimainen versio sai ensimmäisen satonsa kypsäksi alle puolessa vuodessa.

Terävä, suippo kärki, vaalea perussävy, jota aurinko värjää violetiksi tai siniseksi on tyypillistä tälle "brittiversiolle". Kypsänä molemmat ovat punaisia. Karvainen runko ja oksat kuuluu Cajamarcan tuntomerkkeihin, samoin chinensen ryppyiset lehdet.

Cajamarca on melko mieto chinenseksi, ehkä keskitulinen on sopiva luonnehdinta. Isompaan ruokaan niitä voi laittaa muutaman, pienen maustaa yksikin. Makumaailmaltaan kuten muodoltaankin se on lähempänä baccatumia.

Talvehtinut kotimaisen sukuhaaran pikku puu on pysynyt koko kesänkin melkein samassa koossa, tehnyt hedelmää pitkin kesää, mutta nyt siinä oli aika kummallisen muotoisia variaatioita. Korostettakoon vielä, että se ei siis ole risteytynyt, vaan aivan sama vanha puu vain innostui tekemään uuden muotoisia chilejä.
Tuossa on jotakin Trinidad Scorpionin muotoa.

Toisella oksalla kasvoi palloja.

Tässä on normaali tylppä muoto auringon värittämänä raakileena.

Cajamarca on hyvää - ja monen muotoista. Peru noiden kummankin kasvutavan kotimaa tietysti oikeasti on, mutta jonkinlaista eriytymistä on tapahtunut eri maissa kasvaneille sukuhaaroille. ChiliWikissä käytämme nimityksiä ykkös- ja kakkosversio, kun nuo poikkeavat niin selkeästi toisistaan, vaikka ovatkin samaa lajiketta.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.