Myyttinen Chinchi Uchu

sunnuntai 2. syyskuuta 2012


Timantinmuotoinen chili, Perun intiaanien jo 10.000 vuotta sitten käyttämä chinense, josta on löytynyt luolakaivauksissa muotonsa säilyttänyt hedelmä 8500 vuoden takaa. Chiliguru Dave DeWitt nimitti tätä kauneimmaksi tuntemakseen chiliksi. Vuosia olen tätä metsästänyt.


Vieläkään en ole varma, olenko sen löytänyt.  

Tämän siemenet tulivat oikealla nimellä, mutta niitä väitettiin baccatumiksi, mikä piankin osoittautui vääräksi; chinensehän tuo on.

Minulla on noita kaksi kasvia kasvamassa. Ykköstaimessa on ollut jo jonkin aikaa kypsiä ja niistä osa on selvästi timantin muotoisia, osa muistuttaa enemmän habaneroa. Kakkostaimen raakileet ovat kaikki timantin muotoisia. Tämän yleisempi nykynimi on Peruvian Chiny Red eli PI 238051. Sen muodoissa on variaatioita tämän verran muillakin, joten voin uskoa löytäneeni oikean.

Chinchi Uchu on Ketšuan kielessä yksinkertaisesti punainen chili. Sen suoraksi jälkeläiseksi mainitun Peruvian Chiny Redin siemeniä löysinkin muutama vuosi sitten, mutta yksikään ei itänyt. Nyt tuo tuli vähän kuin vahingossa. Turhan pienessä 6,5 litran ruukussa tuo on kasvanut liki kattoon, 130 cm korkeaksi itse pystyssä pysyväksi vaikkakin melko hennoksi puuksi. Satoa on toista kymmentä, siis vain harvakseltaan. Maku on ensimaistamalla ihan käyttökelpoinen, keskitulinen chinense.

Tuntuu hyvältä uskoa viimeinkin löytäneensä tämän vanhan myyttisen ja etsityn lajikkeen. Varmuutta siitä ei tietenkään ole, eikä tule. Myytit elävät omaa elämäänsä, mutta silti se, että Inkojen esi-isien Perun vuoristossa jo 10.000 vuotta sitten viljelemä herkku kasvaakin nyt vuoden 2012 syyskuussa tamperelaisella parvekkeella, kutkuttaa mieltäni.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On hienoa lukea kirjoituksiasi ja paljon olen niistä oppia saanut, tästä pidin erityisesti. Hienoa että jaksat etsia ja panostaa "alkuperäis" lajikkeisiin vaikka siitä täyttä varmuutta olekkaan. Arvostan

-Nipsu

Obatsu kirjoitti...

Samaa mieltä. Nämä chilin historia -jutut ovat erittäin mielenkiintoisia. Näitä lisää kiitos!

Tuollakin oli mielenkiintoista historiajuttua, sekä jotain outoa höpinää muka chilin myrkyllisyydestä ;D

http://members.tripod.com/~prof_anil_aggrawal/poiso010.html

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.