Ylistys makrolinssille

lauantai 29. syyskuuta 2012


Canonin halpissarjan eli pienikennoisten järjestelmäkameroiden vakiozoomi 18-55 mm ja 60 mm makro. Objektiivit ovat saman kokoisia, mutta makro on painavampi, siinä on enemmän lasia. Sen valovoima on myös pari aukkoa parempi kuin "kittilinssin" pitkällä polttovälillä.

Canon minulle joutui perinteiden vaikutuksesta, kun sen objektiiveja ja lisävälineitä oli ennestään lähistöllä. En siis kiivaile minkään merkin paremmuudesta, vaan otan esimerkin niistä, mitkä tunnen. Kuvasin tähän kummallakin lasilla kuvat niin läheltä, kuin niillä sai.

18-55 mm IS on varsin hyvä yleisobjektiivi. Se tarkentuu 25 cm etäisyydelle (kennosta), mikä on normaalia parempi tulos. Pisimmässä asennossa sillä kuvaa 6 cm leveän alueen, eli se riittää isojen chilin kukkien (n. 3 cm) kuvaamiseen.

Piri Pirin (C. frutescens) kukka on kuitenkin niin pieni, että se jää vakiozoomilla kaukaiseksi. 60 mm makro-objektiivi tarkentuu 20 cm päähän ja tällä viidellä sentillä (ja pienellä polttovälin pidennyksellä) onkin uskomaton vaikutus. Nyt kuva-ala on pienimmillään vain 2 cm leveä. Tästä lähemmäksi mennään sitten loittorenkaiden avulla, niillä päästään n. 8 mm alueeseen.

Hankin makroni elokuun lopulla, kun sain edullisen tarjouksen. Tätä uskallan suositella muillekin. Makron määritelmien mukaan se kuvaa 1:1 eli kennon kokoisen kohteen. Monet, varsinkin hyönteiskuvaajat suosivat pidempiä polttovälejä, 100 mm tai yli, jolloin ei tarvitse mennä aivan kohteeseen kiinni. Tällä käy kukkakuvaus, mutta valon saaminen kohteeseen voi olla ongelmallista, sillä tilaa väliin jää vain n. 9 cm ja helposti siinä itse varjostaa kuvattavaa kohdetta.

Kuvanvakaajaa ei tässä 2005 vuoden makrossa ole, joten jalusta tai nopea suljinaika ovat suositeltavia. Vakaaja tuli pari vuotta myöhemmin tuohon vakiozoomiin ja samalla sen lähin tarkennusetäisyys lyheni huomattavasti. Ehkä kohta on makronkin uuden version aika.


4 kommenttia:

Lillen kirjoitti...

Paljonko tuolla oli suunnilleen hintaa? Itseäni kiinnostaisi vastaava, mutta kun aika vasta-alkajana ollaan edelleen niin ei makron hankinnalla ole hirveä kiire, oppisi ensin kunnolla noita muita objekteja käyttämään ja sitten voisi vaikka ostaa...

Chilivaari kirjoitti...

Oho, nythän se on noussut viiteen sataan. Ajoittain tuota on myyty melkein puoleen hintaan siitä, ainakin vähän yli 300.

OVH 574€:
http://www.rajalacamera.fi/canon-ef-s-60-2.8-usm-macro-/130284B003/dp?openGroup=438

Obatsu kirjoitti...

Hieno hankinta :P Pääsemme siis nauttimaan entistäkin herkullisemmista kuvista. Entisetkin ovat olleet jo hienoja.

Itsekin olen katsellut Olympukseeni makro-objektiivia, ovat vaan käytettynäkin melko arvokkaita. Hyvä jos alle kolmensadan saa.

Useampi OM-ajan manuaalitarkenteinen objektiivi löytyy ja loittorengas, on vaan melkoista värkkäämistä tarkennuksen kanssa. Mutta onhan siinä omanlaisensa fiilis, vähän kuin oman chilin kasvattamisessa kaupan tarjontaan verrattuna!

Lillen kirjoitti...

On tuo nykyään ainakin liian kallis makro itselleni, ottaen huomioon että järkkärini maksoi 499€ EFS 18-55mm ja EF 75-300mm objekteineen.
Sellaista 200€ hintahaarukalla etsisin jotain kelpotavaraa...mutta kuten sanoin, ei tässä vielä mikään kiire ole.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.