Aitahan kasvaa näillä keleillä

lauantai 18. toukokuuta 2013

Sattuipa lämmin jakso chilien ulos vientiin. Vieläkään ei säätiedotuksessa näy pahaa. Sateisia päiviä ehkä, mutta ei kylmiä öitä. Jos menneisiin vuosiin on uskomista, kyllä ne vielä tulevat. Kesäkuun alussakin voi olla vain muutaman asteen päivälämpöjä ja yöllä pakkasta. No, tehty mikä tehty, nuo ovat maassa nyt, eivätkä sieltä nouse vaikka lunta tulisi.

Aidassa näkyy selviä kasvun merkkejä jo viidessä päivässä. Uskoisin, että lämpimällä (kättä lämpimämmällä) vedellä kastelu istutuksen yhteydessä ja pari kertaa myöhemminkin on auttanut juurien sopeutumista muuten kylmään maahan.

Canario (C. pubescens) jatkaa kukintaa tuoreilla kukilla ja lehtiruusuke tuossa oksan hangassa on uutta kasvua. Sellaisia on kaikkien katkenneiden oksien päissä merkkinä elinvoimasta. Tämä vuoristokasvina ehkä kestää yökylmät parhaiten, jos niitä vielä tulee.

Aji Huanucossa (C. baccatum) oli raakileita jo ulos vietäessä, mutta nyt niitä on ilmestynyt joka puolelle lisää ja oudointa niissä on, että ne ovat selvästi paksumpia kuin sisällä kasvaneet. Raikas ulkoilma ja valo vaikuttavat siis myös palkojen kokoon. Sehän sopii minulle.

Lisäsin eilen maan pinnalle chilien juurelle paksun kerroksen ruohosilppua leikkurista. Sehän on hyvää lannoitusta ja pitää rikkaruohot loitolla. Samalla se lämmittää maata, kun kompostipalaminen pääsee alkuun. Kaiken varalta kaivoin chilien rungot näkyviin, että eivät kuumene liikaa. Suljetussa kompostissa tuollainen silppu nostaa lämmön yli kuuteenkymmeneen asteeseen.

Aidan alkutaival siis vaikuttaa hyvältä, paljon paremmalta kuin viime vuonna, jolloin kasvua oli havaittavissa vasta kuukauden päästä.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Aloittelijana tässä kysyn,että tarvitseeko chilejä suojata auringon valolta kun vien ne kasvihuoneeseen tulevalla viikolla.
Myyjä likkeen verkkosivulla kerrottiin levyjen antavan 99,9% UV suojan? kennolevy katto/kirkkaat polykarbonaatti levyt seinissä.
Tähän asti chilit ovat olleet ikkunalla(etelään)ja valotkin ovat olleet päällä päivällakin antamassa valoa varjoisammalle puolelle + iltaisin

Chilivaari kirjoitti...

Minä en lähde tuossa asiassa ketään neuvomaan, kun en tunne kasvihuoneen materiaaleja enkä kasvien historiaa. 99% UV-suoja on mahdoton, jos levyistä näkyy läpi, se on mainossanastoa. Sitä paitsi kasvit tarvitsevat UV-valoa tasapainoiseen kasvuun.

Eteläikkunalta parvekelasien taakse viedessä en tarvitse lisäsuojaa, joten todennäköisesti et sinäkään. Jos epäilyttää, vie ensin joku vaalea varataimi sinne muutamaksi päiväksi. Kolmessa päivässä pitäisi vauriot näkyä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.