Nyppiäkö vai eikö nyppiä, kas siinä pulma?

tiistai 28. toukokuuta 2013

Hyvää Alman päivää!
On se hienoa, että omalla chilillä on nimipäivä allakassa, vieläpä suomen- ja ruotsinkielisessä molemmissa samana päivänä.

Chilifoorumilla käydään ajoittain keskustelua siitä, pitäisikö pieniltä taimilta nyppiä kukkanuput pois, että ne kasvaisivat isommiksi ja tukevammiksi ennen satokautta. Minä en ole nyppinyt, vaan antanut kaikkien kukkien kukkia. Kieltämättä siitä joskus on seuraus, että saan vain muutaman chilin pienestä kasvista, kunnes se taas aloittaa uuden kasvun sadon kypsyttyä. Tällaista on tapahtunut lähinnä suurihedelmäisillä annuumeilla ja muutamalla rocotolla. Baccatumit ja useimmat chinensetkin yleensä osaavat kasvaa ja tehdä satoa samaan aikaan ja satokausi jatkuu keväästä syksyyn kunhan lämpöä, valoa ja lannoitusta riittää.

Aloitin nyppimiskokeen 7.4. Alma Paprika (C. annuum) sai toimia koekaniinina. Noita oli silloin kolme tässä litran rasiassa. Siirsin keskeltä pienimmän omaan ruukkuun, aloin nyppiä nuppuja oikeanpuoleisesta ja vasen sai kasvaa vapaasti.
Tulos?
Epäselvä. Nypitty ei ole kukkinut, mutta on vain muutaman sentin korkeampi ja ihan vähän tukevampi. Vapaasti kukkinut on tehnyt jo 8 raakiletta, osan isojakin. Sitä pitää kyllä tukea, muuten se ei pysy pystyssä, mutta se johtuu pienestä ruukusta. Sama ongelma on nypitylläkin.

Mitä tästä opimme?
Tuskin mitään. Paitsi, että jos haluaa chileistään maistiaisia, niiden kannattaa antaa kukkia. Tukevin on se isompaan ruukkuun siirretty keskimmäinen. Sitä en ole nyppinyt ja siinähän on mukavasti satoa oksilla. Ajoissa isompaan juuritilaan siirto siis on varmin tukevuuden tae, kunhan valoa ja ravinteita on riittävästi.


Valittelin huhtikuussa näiden Alman taimien hitaampaa kasvua viileässä. Nyt ne ovat olleet jo monta viikkoa parvekkeella viileissä öissä. Ei tuo nyt niin huonolta näytä kolme ja puoli kuukautta vanhalla chilillä. Eivätkä ne tuossa ole kaikki.

4 kommenttia:

Mog kirjoitti...

Onko kokemusta viiniköynnöksien nyppimisestä.?
Itsellä on 1.5 viikkoa maassa ollut Betan taimi alkanut muun hurjan kasvun ohella tekemään alkuja.
Pitäisikö nyppiä että kasvaisi vai antaa vaan olla??

Anonyymi kirjoitti...

Kun lannoittaa oikein, ei tarvitse nyppiä. Turhaan työllistää itseään nyppimisillä.

Chilivaari kirjoitti...

Viiniköynnös periaatteessa leikataan talvella, mutta joo, se voi kasvaa hillittömästi, metrejä kesässä joka suuntaan, kun pääsee vauhtiin. Minä nipsin kynsillä ei-toivottujen versojen päitä poikki alkukesällä.

Muistelisin, että ammattiviljelijät harventavat terttuja, jotta niistä tulisi isompia ja luumun ja omenanviljelijät harventavat raakileita saadakseen suurempia ja kauniinpia hedelmiä. Ei siitä kasville haittaa ole, jos niitä poistat, mutta tuskin se kasvuun paljonkaan vaikuttaa.

ChiliPark chiliparkin(at)gmail.com kirjoitti...

Meillä on vanha viiniköynnös johon ei voi koskea lainkaan tällähetkellä. Nostaa nesteitä ylös ja alkaa vuotamaan pienestäkin haavasta.

Sitten kun kukkii, niin maasta ensimmäiseen kukintoon poistetaan kaikki kasvu.

Tämänvuotinen ei todennäköisesti vielä tee kukintoa, joten kannattaa vain ohjailla sen kasvua vaikka sitomalla.

Chilinkukkia en ole nyppinyt, mielestäni turhaa puuhaa...

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.