Harissa, koristeannuumi vai oikea mauste?

torstai 30. toukokuuta 2013

Tästä olen ollut aika hiljaa. Se on kasvanut takarivissä, varalaatikossa muiden varjostamana.
Harissa (C. annuum) on nyt kolmen kuukauden ja  vänkyrä varsi 35 cm korkea. Se ei pysy ilman tuota grillitikkua pystyssä taimiruukussaan. Uteliaisuuttani aloin tätä kasvatella, kun Tunisiassa pidin saman nimisestä mausteesta. Se on kyllä sekoitus, jossa on paljon muutakin kuin chiliä.

Harissan pitäisi olla algerialainen lajike, joka italialaisen jalostajan kautta eksyi australialaisen siemenmyyjän listoille. Raakileiden pitäisi olla tummat ja kypsä chili tumman punainen. Kaikki viittaa koristechiliin, mutta maistellaan myöhemmin.


Harissan kukat ovat violetit, eli koristeelta näyttää. Nimi on taas kerran niitä netissä mahdottomia. Haku tuottaa vain mausteseoksia, ravintoloita tai ruokaohjeita. Olisi nimen antaja voinut vähän tutkia nettiä ensin, vaikka voihan tämä olla vanha arabinimi Pohjois-Afrikan chilille. Tietääkö kukaan enemmän?


1 kommenttia:

Obatsu kirjoitti...

Kahlasinpa minäkin noita tietokantoja eikä sieltä oikein mitään vastaavia löytynyt Pohjois-Afrikan alueelta. Mutta saman näköisiä chilejä kyllä muuten löytyy kuvahaulla:

https://www.google.fi/search?q=site:http://www.thechileman.org/&um=1&lr=&safe=off&hl=fi&tbm=isch&source=lnt&tbs=ic:specific,isc:purple&sa=X&ei=khmqUb_JD7DY4QSgkID4Dg&ved=0CDQQpwU&biw=1513&bih=756

Oiskohan tuossakin niin, että joku yleisemmin tunnettu lajike on kulkeutunut tuonne Algeriaan, jossa joku sitten on nimennyt sen uudelleen mielestään fiksummin/houkuttelevammin...

Tuota harissa-tahnaa muuten saa isommista marketeista Suomessakin:

http://www.finefoods.fi/tuotteet/alfez/harissatahna-100-g/

On kyllä hyvää!

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.