Harsot pois aidalta

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Viikon pidin yksinkertaista kasvatusharsoa (eli hallaharsoa) chiliaidan eteläpuolella ja vähän yläpuolellakin. Eilen riisuin sen pois.


Tähän oikeaan päähän lisäsin vielä eilen Paprika Hecele erõs ja Pimiento de Padrón annuumit. Nuo aion jättää kokonaan ilman harsoa, kun muutama pilvinen päivä on edessä säätiedotusten mukaan ja nuo ovat saaneet hyvin aurinkoa parvekkeella.

Taktiikkani harsojen kanssa on pitää niitä erossa kasveista, jolloin ne heiluvat eri tahdissa kuin kasvit, eikä aurinko osu aina samaan kohtaan harson raoista. Pohjoispuolen pidän vapaana, jotta kasvit saavat taivaalta heijastuvaa UV-säteilyä jonkin verran. Se näyttää tehonneen. Vain pari Canarion lehteä, jotka olivat kiinni harsossa, on palanut.

Hecelen kookkaista chileistä kerroin jo pari viikkoa sitten. Nyt siinä on lisää kasvamassa ja siirsin sen ulkoruokintaan. Eiköhän nuo sielläkin kypsy. Hecele on toista metriä korkea, mutta aivan reunassa oleva Padrón vain puolet siitä. Niissäkin ensimmäiset raakileet jo kasvavat. Siirsin nuo kaatuilevat annuumit koko ruukullisen sellaisenaan ja sieltä nousee ainakin 6 runkoa kolmesta taimesta. En siis leikellyt lisärunkoja pois, vaan ne "unohtuivat" ruukun ulkopuolelle ja päätyivät nyt multaan. Tuosta tulee tuuhea jatko chiliaidalleni, jos ne kaikki kehittyvät.


Älä tee tätä kotona, jos kasvisi ovat keinovalossa tai itäikkunalla kasvaneita, hentoja tai vaaleita. Silloin ne tarvitsevat enemmän suojaa ja sopeutumisaikaa UV-säteilyä vastaan.

2 kommenttia:

ChIlIDoG kirjoitti...

Myös lajikohtaisia eroja näyttää olevan paljon. Omassa kasvarissa 4 kerrosta hallaharsoa ja pubet paloivat silti, mutta chinenset ei olleet moksiskaan. Kaikki kasvoivat loisteputkien alla ilman luonnonvaloa.

Toni.A kirjoitti...

Mulla on Pubet chililaiturilla kahden hallaharsokerroksen alla, eikä mitään palamista ole tapahtunut. Siirto oli erittäin onnistunut, sillä kasvit ovat alkaneet rehottamaan uudella tuuhealla kasvulla välittömästi. Pari chinenseä tykkäsi hieman huonoa, kun vein kasvihuoneeseen, valkaisemalla lehtiään, mutta pääasiassa kasvihuonemuovi on suojannut kaikki ultravioletin haitoilta. Varmaan edesauttoi se, että siirto tapahtui pilvisellä säällä ja saivat totuttautua vuorokauden pari, ihan silleensä. Eroja on kasveissa se pitää sanoa. Osa villeistä tykkää auringosta ja lämpimästä, mutta osa käy nuupottamaan välittömästi siellä. Flexuosum on hyvä esimerkki siitä, että viihtyy ulkosalla hyvin. Ei siinäkään palamisia, vaikka suoraan ulkoilmaan pääsivät, ja ovat majailleet ulkoruokinnassa sen kaksi viikkoa jo.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.