Aji Indian eli PI 370004 on maukas baccatum

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Intialaiset baccatumit ovat harvassa. Siinä maassa kasvatetaan lähinnä annuumeja ja joitakin supertulisia chinensejä. Tässä kuitenkin yksi, PI 370004 eli Aji Indian. Myöskin nimeä Indian Red näkee käytettävän.

Tästä minulla oli kuva pari kuukautta sitten, kun harkitsin parvekkeen parhaan tilan haltijaa. Indian on  hillitty kasvutavaltaan, se on nytkin vain 80 cm korkea, kun se toukokuussa oli 60 cm. Kypsiä chilejä on ilmestynyt tällä välin, jonkin verran tuuheutta lisää ja kukinta jatkuu edelleen. Näitä on syöty jo Juhannuksesta lähtien, joten koko sato ei todellakaan ole tuossa. Ihan kohtuullisesti se on pärjännyt, kun ruukku on vain 3-litrainen.

Makuahan minä tulin tänne kehumaan. Perinteisesti Aji Indian on meillä ollut lihapatojen mauste, nyt olen sillä maustanut myös keittoja. Riistakäristystä kehuin jo pari vuotta sitten. Muutaman tuommoisen punaisen kun sinne paloittelee mukaan, kyllä makua syntyy. Minä käytän siinä runsaasti juureksia. Selleri ja palsternakka ovat oleelliset maut chilin lisäksi, mutta viime aikoina olen alkanut käyttää myös lanttua melko pieninä kuutioina tai tikkuina. Minulla juureksia on enemmän kuin lihaa ja hauduttelen sitä hellalla jopa pari tuntia. Siinä syntyy makujen sinfonia.4 kommenttia:

Jozpe kirjoitti...

Hienoja kuvia jälleen kerran!

Mahtaisikohan tuosta irrota ensi kaudeksi siemeniä? Intialainen lajike ja varsinkin bacca kiinnostaa kovasti :)

Voin paiskoo vasturiksi jotain. Luultavasti sinulla kyllä on varmaan kaikkea mitä minullakin, mutta blogista löytyy listaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Osaatko sanoa myös pienestä noin parin millin vihreistä toukista joka hotkii juuri mun ajia? Lehdet on reijitetty ja kavereilla näyttää aji kelpaavan! Avo parvekkeella kasvavat ja haboissa ei mitään liikehdintääT:Marko!

Chilivaari kirjoitti...

Eivät ole tyypillisiä chilin tuholaisia, jos ihan reikiä tekevät. Onhan niitä kaikenlaisia mittarimatoja, kirppoja ja perhosen toukkia. Elleivät syö koko lehtiä urakalla, ei niistä tarvitse hermostua. Jos tuho on suurta, myrkkysuihke käteen, mutta sitten et pääse syömään chilejäsi vähään aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

jep! Lähti madot tolukäsittelyllä onneksi.vierastan hiukan noita teollisia myrkkyjä! Aji raidin kera kanan seassa ei vain ole mun juttu! T:Marko

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.