F1 hybridiä uudistamassa

maanantai 1. heinäkuuta 2013

Vihreä möykky on yli metrin korkea ja 70 cm leveä. Mikä se on? Alaosasta ehkä jo paljastuu, että pieniä keltaisia palleroita siinä kasvaa. Sisällä on 25 cm leveä amppeliruukku täynnä juuria ja vähän multaa.

Tumbling Tom Yellow on amppelitomaatti, joka nyt kasvaa meillä kuudetta vuottaan. Se on idätetty 2008 ja siitä lähtien se on kesäisin rehottanut parvekkeella, talvisin kärvistellyt makuuhuoneen ikkunalla, mutta hengissä on pysynyt. Kun vihdoin sain isompia amppeliruukkuja, aloin harkita tuon uudistamista. Noista tomaateista otetuista siemenistä sitä ei kuitenkaan ole viisasta tehdä, sillä tämä, kuten hyvin monet tomaattilajikkeet nykyisin, on F1 hybridi. Siis mikä, kysyy nyt moni.


Tumbling Tom on pieni, noin peukalonpään kokoinen, mutta maukas ja makea. Tomaatin maku kyllä puuttuu lähes kokonaan, jos sitä kaipaat. Se on englantilaisen puutarhaliikkeen rekisteröimä F1 risteytys, mikä tarkoittaa, että itse kerätyistä siemenistä voi tulla hyvinkin erilaisia kuin alkuperäinen. Kokeilin kerran. Niistä tuli kyllä oikean näköisiä, mutta hieman happamia, makeus puuttui. Chileissäkin tuollainen risteytys yleistyy ja ruokakaupan chileissä se on jo tavallista. Niistä otetuista siemenistä saattaa kasvaa yllätyksiä, usein pettymyksiä. Minusta kannattaa panostaa hyviin siemeniin, ennen kuin aloittaa kuukausia kestävän kasvatussession.

Oikeita Tumbling Tomin siemeniä on toki saatavissa, mutta minä päätin jatkaa pitkää yhteiseloamme pistokkaiden avulla. Nehän ovat täsmälleen emokasvinsa kaltaisia, niillä on geneettisesti sama ikäkin, mistä on hyötyä esimerkiksi vasta monen vuoden vanhana satoikään tulevilla kasveilla.

Tomaatti juurtuu hyvin helposti. Muutamassa päivässä leikkaamiini pieniin oksiin tuli juuria vesipullossa. Sitten vain laitoin ne multaan tähän 30 cm amppeliin, neljä oksaa eri puolille astiaa. Kaikki kukkivat ja muutama raakilekin jo on, vaikka monistamisen aloituksesta toukokuun lopulla on vasta reilu kuukausi.

Näin jatkaa kuusivuotias tomaatti elämäänsä ja maistuu yhtä hyvälle kuin aina ennenkin.

4 kommenttia:

Takoja kirjoitti...

Höh! Niinkuin olen odottanut saavani makeita, aromikkaita Sunstream-cocktailtomaatteja, joihin ihastuin talvella ja joiden siemenistä olen kasvattanut taimia. Nyt kun luin juttusi ja googletin, totesin sen olevan juuri tuollainen F1-hybridi, eli sato voi olla melkein mitä tahansa ;(

Chilivaari kirjoitti...

Tomaateissa taitaa vaihtelu olla pienempää, mutta chileissä tapahtuu värin ja muodon vaihdoksiakin ja muuttuminenhan jatkuu useita sukupolvia eteenpäin. Eli vaikka nyt saisitkin maukkaita, niiden siemenistä taas voi tulla melkein mitä tahansa.

Obatsu kirjoitti...

Aivan mahtava puska! Tuommoisen haluan itsekin. Tälle kesälle sain itsekin kaksi Tumbling Tom Yellow:ta ja yhden Tumbling Tom Redin sekä muitakin lajikkeita.

Chileistä vaan tarttui noihinkin ansarijauhiaiset parvekkeella, todella masentava näky kun suunilleen joka lehden takana on ötököitä. Nyt olen niitä myrkyttänyt Spruzitilla muutaman päivän ja kyllähän ne vähenee, mutta ei niistä varmasti täysin eroon pääse.

Alkaa epätoivo valtaamaan mielen, pitääköhän hävittää syksyllä kaikki kasvit ja aloittaa ensi kausi täysin alusta?

Chilivaari kirjoitti...

Ei niistä jauhiaisista taida eroon päästä. Tarra-arkeilla olen niitä pitänyt kurissa parvekkeella. On niin paljon kypsää jo, että ei viitsi myrkytellä. Ulkona niitä on vähemmän. Kai niitä joku siellä syö.

Sisällä ne pesivät myös kaikenlaisissa koristekasveissa ja yrteissä, eli syksyllä kämppä pitäisi tyhjentää kaikesta vihreästä joksikin aikaa ja tuoda sitten lehdettömäksi leikattuja ja myrkytettyjä chilejä sisään. Eikä yrttiruukkuja tai koristekukkia lainkaan lähettyville.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.