Tomaatit kypsyivät heinäkuussa

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013


Kuva on parin päivän takaa, kun ensimmäinen kypsyi, mutta nyt noita on enemmänkin punaisena ja keltaisena.

Tomaateille ilmoitetaan tarkkojakin aikoja kukasta kypsään, mutta tietysti nekin riippuvat kasvuolosuhteista, lämmöstä kait ennen kaikkea. Joskus olen saanut satoa aikaisemminkin avomaalta, mutta monesti on mennyt pitkälle elokuulle. Kaikki juontaa alkunsa taimikasvatuksesta. Nyt aloitin maaliskuun puolivälissä, istutin ulos toukokuun lopulla ja kuun viimeisinä päivinä kaikki lajikkeet aloittivat kukinnan. Taimikasvatuksessa voisi mennä raakileasteelle asti, jos valoa riittää lämpimässä, mutta monesti on sitten käynyt niin, että ulos istutuksen jälkeen on tullut tauko kukinnassa ja vain muutama on kypsynyt aikaisin. Nyt näitä tulee tasaisella rintamalla.

Vasemmalla Sibiria kypsytti ensimmäisen päivää muita aikaisemmin. Sitä sanotaankin aikaiseksi ja kylmänkestäväksi. Sen kypsymisajaksi sanotaan 55 päivää. Nyt meni 59. Oikean laidan Manón ajaksi ilmoitetaan 50-60 päivää, mikä onkin oikein ja ottaa kasvuerot huomioon. Manó talon seinustalla varjoisemmassa paikassa on muuten päivän edellä tätä aurinkoista paikkaa. Parvekkeella ruukussa alkaa myös väri vaihtua niissä pienemmissä tomaateissa. Keskellä on keltainen runkotomaatti Golden Sunrise ja sillekin näyttää nyt kaksi kuukautta riittävän.

Kotimaisilla tomaattisivuilla on monestakin lajikkeesta mainittu kypsymisaikoja, mutta kun tuolle keltaisella on mainittu 69-80 päivää ja Siberialle 48-50 ja molemmat kypsyivät parin päivän tarkkuudella samaan aikaan, ei voi oikein luottaa lukemiin. Myöhäisempiä lajikkeita ei kuitenkaan juuri kannata Suomessa ulkona kasvatella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.