Aika on tuhraantunut tietokoneen päivityksessä

maanantai 9. syyskuuta 2013

Chileistä kirjoittelu on ollut viime aikoina hieman hitaampaa, kun huomio on kohdistunut tietotekniikan ongelmiin.
Kohta ne ovat ohi.

Viime vuosikymmenen puolivälissä hankitun läppärini akku on ollut aivan sökö, latauslaite reistailee ja kaapeli kuoriutuu paljaaksi. Näppäimistöstä monetkin kirjaimet jättävät väliin, ellei niitä paina pitkään ja voimalla. Olen imuroinut tuota muutamaan kertaan ja imurin letkun päässä pitämääni tiiviiseen kankaaseen on jäänyt iso pölypallo, kissan karvoja, hiekkaa, leivän muruja ja vaikka mitä. Nyt tökkiminen jatkui imuroinnin jälkeenkin. Tuhti kyljen tai päädyn kolautus pöytään korjasi tilanteen hetkeksi.

Laskin mielessäni, että näppäimistö, akku, laturi, lisää muistia ym. tarpeellista olisi maksanut enemmän kuin uusi tietokone, joten tilasin uuden, samanlaisen. Muistia tosin on kahdeksan kertaa enemmän ja levytilaakin monin verroin. Vanha toimii vielä, mutta sillä ei taida olla arvoa markkinoilla.

Ongelmia vanhan kanssa alkoi esiintyä jo muutama vuosi sitten, kun uusinta käyttöjärjestelmää ja uusimpia ohjelmaversioita tärkeimpiin ohjelmiini ei saanut vanhalle raudalle. Nyt asia kääntyi toisin päin.

Siirto uuteen käy tosi vaivattomasti. Vanhan koneen sisällön ja asetukset voi siirtää helposti ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä, mutta:
Ilmeni, että suuri osa ohjelmistani ei enää kelvannutkaan. "Vuoden 2005 tai vanhempia versioita ei enää tueta." Niistä piti etsiä uudet versiot tai vastaava ohjelma uudella nimellä. Ne myös käyttäytyvät hieman eri tavalla. Samalla menetin yhteyden kotisivuni FTP-palvelimeen ja kuviini, kun ohjelman muistissaan pitämät osoitteet ja salasanat jäivät vanhaan koneeseen ja ohjelmaan. Yhteystietojen kaivelu kahdeksan vuotta vanhoista asioista ei käy ihan helposti. Monia muitakin salasanoja joutui etsiskelemään ja uusia ongelmia niissä ja asetuksissa putkahtelee edelleen päivittäin. Tietokoneen avainnipussa ei säilytetä kaikkea, sen jouduin kokemaan. Pitäisi hankkia vihko, johon merkitsisi kaiken ylös samaan paikkaan.

No, onhan tämä tietotekniikka kehittynyt. Metallinäppäimistö on vaihtunut kumiseen, liitäntöjä on poistettu ja muutettu. Videokameraani en saa enää kiinni kuin adapterin avulla, äänen sisääntulo on poistettu, monet muut liittimet pienentyneet. Onhan tämä uusi ohuempi ja kevyempi, se vaatii veronsa. Hyvältä kuitenkin näyttää ja tuntuu. Eiköhän tämä tästä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.