Herkullista chiliä - mutta mitä?

tiistai 3. syyskuuta 2013

Vihdoin löytyi suunmukainen chili, raakana nautittava, leivän päälle tai salaattiin sopiva. Siinä on baccatumin makeutta ja lievä polte, yläpäässä enemmän. Nyt en vain tiedä, mikä se on.


Tämän piti olla Starfish. Eipä ole. Tuossa on joitakin muotoja. Siellä on ihan kuutioita, erilaisia lommoisia, piispanhatun muotoisia, onpa joitakin Starfishinkin kaltaisia. Niitä ne eivät kuitenkaan ole. Raakileetkaan eivät kasva ylös, vaan roikkuvat.

Nämä ovat 2008 siemenpussista Fataliilta. Mielenkiintoista on, että samaan aikaan chilimestari oli aloittanut Aji Fantasyn jalostuksen, josta myöhemmin tuli jonkin verran tuon näköinen, mutta keltainen. Nämä saattavat siis olla varhaisia risteytyksiä. Siinä tapauksessa näiden siemenistä tulisi ensi kesänä taas jotakin yllättävää.

Isojen baccatumien tapaan se täyttää hyvin sille annetun tilan parvekkeen parhaassa nurkassa (kuva 20.5). Ehdin kerätä nuo näytteet ennen kuin hoksasin ottaa kuvan kasvista. Se kasvaa kuvan ulkopuolella lattialta melkein kattoon nojaillen parvekelaseihin ja takana näkyvään pylvääseen. Aikaisempina kesinä olen tältä paikalta saanut suurempia satoja muista baccoista, mutta ei tässäkään ole moittimista. Maku vain on sen verran mieto, että näitä kuluu enemmän.

Ruukussa vasemmalla kasvaa Aji Indian ja sen runsas sato kätkeytyy tämän mysteerichilin taakse. Parvekkeella on viidakko.

4 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Jälleen uusi arvoitus pähkinä ... hmm ... chili purtavaksi XD.
Jännityksellä odotan seuraavaa satokautta ja arvoituksen ratkeamista.

hynnine kirjoitti...

Minulla Fatalii's Chile Dreams -siemensetin Aji Pequante näyttää aika lailla samalta. Vaikka kypsyminen on kyllä vielä kesken ja väri on hyvinkin kuulaan vihreä...

Chilivaari kirjoitti...

Onkos niissä Pequanteissa paljonkin vaihtelua muodossa ja koossa? Tuolle on tunnusomaista, että vaihtelu on todella suurta. Raakana se on keskivihreä, ei vaalea, mutta ei tummakaan.

Herpiili kirjoitti...

Melkoisen paljon yhdennäköisyyttä löytyy Rainforest (Capsicum baccatum)-lajikkeeseen, samanlaista vaihtelua raakileiden muodossa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.