Ecuadorilaiset alkavat jo kypsymään

perjantai 20. kesäkuuta 2014

PI 585273 eli Rocoto Montufar (C. pubescens)

Otsikolla en mitenkään viittaa jalkapallon MM-kisoihin. Siellähän ensi yön joukkueet ovat kumpikin nollilla, Honduras ei edes ole aukaissut maalitiliään eikä Ecuadorkaan ole onnistunut kuin kerran. Vain voittajalla on tuosta ottelusta mahdollisuuksia jatkoon. Olen katsonut kisoja vain satunnaisesti, enkä yöotteluita tai heikkojen joukkueiden yhteenottoja lainkaan. Nyt pitäisi ehkä vilkaista vaikka päivällä uusinnasta, miten pubescens-valtion joukkue pelaa.

Monttuvaarilla eli PI 585273:lla meni melkein kaksi kuukautta kylmällä parvekkeella ensimmäisen raakileen kypsyttämiseen, mutta nyt niitä alkaa tulemaan. Puoli vuotta siinä meni, ennen kuin varsinainen satokausi alkoi. Toisessa nurkassa toinen ecuadorilainen PI 585267 eli Turbo Pube on kasvanut tasatahtia tämän kanssa, mutta on viikon perässä kukinnassa ja raakileiden aloituksessa, joten niin varmaan käy kypsymisen kanssakin.

Ecuadorista ovat kotoisin myös punaiset ja pulleat Aji Rocotot, PI 355810 - 355812, joista on enemmän löytötietoja kuin minulla nyt kasvavista. Ne kerättiin 2800 metriä korkealta ja tutkija kuvailee löytöään: Mahtava yli kaksimetrinen tukeva pensas, erittäin satoisa, isot (6x4 cm) kirkkaan punaiset hedelmät. Myöhemmin USDA:n koekasvatuksessa kasvin korkeus oli vain 50 cm ja tumman punaiset hedelmät 3x2 cm. Chilit ovat hyvin monimuotoisia ja kasvupaikasta riippuvaisia. Alkuperäinen löytö tehtiin hoidetusta puutarhasta, USDA:n koekasvatus näyttäisi olevan Georgialaisella pellolla. Näiden vertailujen jälkeen en enää paljon perusta noiden koekasvatusten mitoista (kuten Starfish puolimetrinen pensas). Pubet kasvavat isoiksi vaikka korkealla vuoristossa päiväntasaajalla tai suomalaisella parvekkeella tai pihalla, kunhan saavat ravintoa. Kylmiin öihin ne ovat tottuneet. Nyt ovat kyllä päivätkin kylmiä. Silti Turbo on jo 160 cm korkea ja Monttukin 130 cm, vaikka on pienemmässä ruukussa. Tuuheutta ne alkavat vasta kehittelemään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.