Toisen aallon Charapitat kukkivat

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Caiden Perusta tuoduista marjoista kerätyistä siemenistä kasvatetuille Aji Charapitoille kävi keväällä huonosti. Taimet kuivuivat pystyyn, enkä syytä löytänyt. Laitoin uudet itämään maaliskuussa ja nyt ne ovat kukkimassa.

Aji Charapita (C. chinense) lienee luonnossa pienikokoinen pensas. Tämä on ikkunalla kasvanut puolimetriseksi aloittaessaan kukinnan. Vielä siinä ei ole edellisten kasvatusten vaivoja. Jospa tästä saisi terveitä marjoja ja uusia siemeniä. Saattaa nimittäin olla, että Perusta tuli mukana joku kasvitauti tai sitten nämä eivät kestä suomalaista maaperää ja siinä pesiviä tauteja. Toinen tämän erän taimista on puolet pienempi ja aloitti lehtien pudottelun ja latvan käpristelyn, jota keväällä seurasi kuivuminen. Siinäkin on kukinta alkamassa. Yritän pitää nämä erillään toisistaan, mutta vaiva voi tietysti levitä hyönteisten mukana tai aiheutua mullasta.

Charapitan kukka on kovasti frutescensia muistuttava, mutta chinenseksi se on luokiteltu. Ainakin USDA:n keräämät Charapitat (niitä on useita, eri värisiäkin) ovat Perun Iquitosin alueelta, kuumasta ja kosteasta, joten meikäläinen kuiva huoneilma saattaa aiheuttaa ongelmia ja lämpöäkin on kymmenen astetta vähemmän kuin näiden kotiseudulla. Näillä nyt kuitenkin on pärjättävä, parempaa ei ole tarjolla.

Nuppuja noissa on kasapäin joka oksanhaarassa, joten satoa olisi tulossa, kunhan pysyvät terveinä. Marjat tosin ovat pieniä, mutta maukkaita, sanovat niitä maistaneet.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Toivottavasti marjoja tulee ja kypsyvät, niiden siemenistä tosiaan saisi toisen polven maahanmuuttajia. Samaa toivon omaltakin Charapitaltani, nyt kun se myöskin minikokoisena alkoi kukintaan valmistautua.

Unknown kirjoitti...

Mulla tosiaan myös Charapitan kanssa ongelmia ja yksi meinasi kuolla kaksi kertaa käsiin ja otin siitä aina pistokkaan ja ajtkoin kasvatusta. Nyt kolmas pistokas samasta kasvista on Zen Grow-vesiviljelylaitteessa ja voi todella hyvin, vaikka vesisäiliö oli täysin kuiva lomamatkani jälkeen. Muistaisin muuten chilit Perusta poimineen tuttuni jotain höpisseen, että siellä olisi todella kosteaa. Ehkä se ei tykkää kuivuudesta niin, miten muut chilit?

Chilivaari kirjoitti...

Ilman kosteus voi hyvinkin olla syy huonoon vointiin.
Minulla on tuo nyt kukkinut parvekkeella puolitoista kuukautta, eikä ole saanut aikaan ainuttakaan raakiletta. Kuivaahan tuolla on.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.