Vielä kasvaa ulkonakin

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Chiliaita ei tänä kesänä juuri kasvanut, mutta satoa se sentään tuotti jonkin verran, kun sitä oli kasvamassa jo ulos vietäessä. Nyt on uusia raakileita näkyvissä, mutta ne eivät enää ehdi kypsyä. Tämä ei ollut ulkokasvatuskesä, mutta jotakin sentään onnistui.

Istutin Pimiento de Padronin (C. annuum) ylijäämätaimet kesäkuun alkupuolella ulos tontin terassointimuuria vasten nuoren omenapuun ja marjapensaan väliin ja rikkaruohot näyttävät vallanneen alustan. Nuo ovat olleet unohtuneena, täysin vailla hoitoa, maaperän kosteuden ja ravinteiden armoilla. Etanat näyttävät syöneen lehdet reikäiseksi, mutta satoa se vain pukkaa ja kukkiakin vielä on.

Padron on mieto, maukas chili, eräs suosikeistani. Se maistuu öljyssä paistettuna ja varsinkin grillattuna, pekoniin käärittynä ja täytettynä. Oikealla näkyy auringon aiheuttamaa tummumista raakileessa. Se ei ole vaarallista, eikä vika, vaan chilin suojautumiskeino auringon UV-säteilyltä. Tumma väri häviää chilin kypsyessä. Perinteisesti nämä syödään vihreänä, punaista väriä ei tarvitse odotella kuin itävien siemenien tähden.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.