Kaksi kovin erilaista chinenseä

perjantai 1. huhtikuuta 2016


Nämä kaksi ja puoli kuukautta vanhat kaverukset ovat kasvaneet koko ajan rinnakkain. Molemmat ovat lajityypiltään chinensejä, mutta kovin eri näköisiä.  Cajamarca vasemmalla on tyypillinen tapaus. Lehdet ovat leveitä, isoja ja ryppyisiä, kasvu tukevaa ja matalaa. Oikealla on minulle uusi Ojos de Pescado, joka on korkeampi ja hennompi. Sen lehdet ovat oikeastaan "silakan muotoiset", kuten annuumien lehtiä kuvailtiin silloin kun aloitin chileihin tutustumiseni. Epätyypillinen tapaus siis.

Cajamarca on kasvutavaltaan tyypillinen chinense, runko on paksu, kasvu enemmänkin leveää kuin korkeaa. Kyllä tämäkin myöhemmin korkeutta kasvaa, paljonkin jos lannoittaa voimakkaasti.

Alun perin otin tämän kasvatukseen hedelmien hienon värityksen ja maun vuoksi. Sen runko on hauskasti karvainen. Tässä on vasta pieniä nuppuja haarautuneessa latvassa.

Ojos de Pescado on selvästi korkeampi ja kapeampi. Kasvutavan eron voisi kuvitella johtuvan vaikka maantieteellisistä eroista, mutta en edes tiedä, mistä tämä on kotoisin, espanjankieliseltä alueelta Etelä-Amerikasta kuitenkin.  Nimi tarkoittaa kalan silmiä ja kuvannee pieniä pallukoita, joita pitäisi kasvaa latvaan runsaasti eri väreissä.

Pienimarjainen Peruvian White Habanero on lehtien muodoltaan samaa tyyppiä, joten se voisi liittyä hedelmien kokoon. Cajamarcassa on isommat chilit. Kukkien koko muuttuu näissä lehtien koon mukaan, mutta ei tuostakaan mitään sääntöä voi muokata.

Ojos de Pescadon latvassa näyttää tältä. Kukkia tulee ryppäinä ja noista pitäisi kehittyä väriä vaihtavia pieniä pallukoita kunhan kasvuvoimaa on juuristossa tarpeeksi ja valoa riittävästi. Siihen voi mennä vielä muutama viikko. Kukka on pieni, kun taas Cajamarcan kukat voivat olla isoja, chinenseiden suurimpia. Olen minä siinäkin pieniä kukkia tavannut, silloin taisi olla jotakin vikaa kasvuolosuhteissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.