Cabai Burung Ungulta puuttuu jotakin

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016


Cabai Burung Ungu, malesialainen C. frutescens on toki komea, 85 cm korkea, tukeva ja tuuhea, mutta jotakin on vinossa. Lehdet alkavat kellastua ja ovat muuttuneet läikikkäiksi.


Yläpuoleltakin tuo näkyy jonkin verran. Reikä on siirrellessä syntynyt, tuholaisia ei löydy.


Lehteä alta päin katsottaessa kuvio erottuu selkeämmin. Vihreys on kadonnut lehtiruotien väleistä ja tarkkaan katsottaessa siellä on myös vaaleita pilkkuja. Kasvien ravinnepuutoksista on erilaisia sivustoja ja taulukoita, mutta selkeyden vuoksi tutkin lähinnä Chilifoorumin tietoja. Oireet ovat eri kasveilla erilaisia. Lähinnä tuo muistuttaa magnesiumin puutetta, vaikkakin raudan ja mangaanin puutosoireet ovat samantapaisia. Ecogrip kookoskuitu ei ehkä ole tälle frutescensille sopiva kasvualusta. Käyttämässäni Puutarhan Kesä-lannoitteessa on kyllä magnesiumia 1,2%, mutta joko se ei riitä, tai muiden aineiden tasapaino ei ole oikea tälle chilille ja kookokselle. Tuohon purkkiin taisin sekoittaa kovin vähän multaa. Yleensä olen pyrkinyt lisäämään sitä kookokseen ainakin kolmanneksen ravinnetasapainon varmistamiseksi.


Jotenkin samaan oireyhtymään näyttää kuuluvan, että latvan ohuet uudet lehdet käpristelevät reunojaan ylöspäin. Tämän kuvittelin johtuvan vähäisestä kastelusta tai siitä, että nuo kasvoivat amppelitomaatin oksien seassa. Kuvittelin, että ne eivät pidä tomaatin hajusta. Se voi kuitenkin olla ravinnepuutos sekin.

Vaan mistäpä magnesiumia kotitarvekasvattajalle? En vielä edes lähtenyt nettietsintään, vaan kokeilen saatavilla olevia toimivaksi todettuja kotikonsteja ensin.


Puutarhakalkissa on melko reilusti magnesiumia ja kun oireet voivat lisääntyä myös happamasta kasvualustasta, kalkki auttaa siihen. Ripottelin sitä lusikallisen pinnalle ja kastellessa se painui kookoksen sekaan lähes kaikki. Lisäksi upotin yhteen nurkkaan lusikallisen kanankakkaa, jos vaikka kasvuvoimaa olisi liian vähän. Muutaman viikon päästä tuloksen pitäisi olla näkyvillä, jos lääkkeet olivat oikeita. Elleivät olleet, pitänee etsiä ja kokeilla muuta.

Lisäys Googlailun jälkeen seuraavana päivänä:
Jos kyse on todella magnesiumin puutoksesta (sehän ei ole varmaa), niin siihen auttaa Epsom-suola, jota saa puutarhaan 5 kg:n ämpäreissä noin kolmellakympillä ja joistakin apteekeista tai Ruohonjuuresta ihmisten käyttöön kylpysuolaksi 800g pussissa jonkin verran halvemmalla. Oluen valmistukseen sitä saa pienen pussin parilla eurolla, mutta postikulut ovat äkkiä moninkertaiset. Jostakin syystä englantilaiset puutarhasivustot suosittelevat tätä joka vaiheessa. Ehkä heidän maaperästään puuttuu magnesiumia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.