Malesialainen kookoskuidussa

maanantai 27. kesäkuuta 2016


Malesialainen chili Cabai Burung Ungu (C. frutescens) joutui ulos ruukustaan, kun vaihdoin sen isompaan. Pohjalla on pelkkää kookoskuitua ja siellä juuret ovat ruskeita, vaurioituneen näköisiä. Tuollainen voisi aiheuttaa ravinnepuutoksen lehdillä tai ainakin olla osasyy siihen. Keskikerroksessa on pääosin kookosta, johon ehkä sekoittelin vähän multaa. Siellä juuret ovat valkoisia ja terveen oloisia. Ne voivat tosin olla "lääkintätoimenpiteiden" seurausta ja sen jälkeen muodostuneet. Ylin, vino kerros on pelkkää multaa ja sieltä vasta muutama juuren pää pilkistää. Aivan pinnalla on ohut kerros kookosta siistimässä ruukkua.

Nyt se sai selvästi isomman ruukun, muutaman sentin multaa pohjalle ja sivuille, hiukan päällekin. Juuria en ryhtynyt katkomaan, vaan annoin paakun olla kokonaisena. Pohjan ruskeat juuret olisi kyllä voinut rapsia poiskin.


Chilin latvus on nyt tervehtynyt magnesiumpitoisen kalkin avulla. Ylimmät lehdet ovat normaaleja, alla näkyy vielä joku käpristynyt. Alaosan kellastuneet lehdet eivät ole korjaantuneet, vaikka lisäsin ruukun pinnalle viime viikolla Epsom-suolaakin.


Cabai Burung Ungun kukka on hyvin pieni. Useimmat ovat supussa, mutta tämäkin aukinainen on alle senttimetrin levyinen. Oli vaikea operaatio saada siitä makrolla lähikuva synkän pilvisenä päivänä. Terälehtien reunoissa on violettia väriä ja keskellä keltaista. Ei tämä siis mikään tyypillinen frutescens ole, pikemminkin muistuttaa koristeannuumia. Heteiden varret ovat kuitenkin lajille tyypilliseen tapaan violetit, vaikka eivät tässä kuvassa näykään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.