Epsom-suolaa levittelemässä

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Cabai Burung Ungun lehtien keltaisuudesta päättelin, että sillä voisi olla magnesiumin puute. Siihen löytyi lääke Ruohonjuuresta, jonka jalkakylpysuola on samaa magnesiumsulfaattia, jota englantilaiset ja amerikkalaiset puutarhasivustot suosittelevat kasveille.

Tuotteen nimi on Epsom-suola sen englantilaisen paikkakunnan mukaan, mistä tuo ensimmäiseksi keksittiin. Siinä on runsaasti sekä magnesiumia että rikkiä. Kotioluen valmistajille tuota myydään karvassuola nimellä. Magnesiumin puutosta kasveille voi aiheuttaa kylmä, märkä, alhainen pH ja ilmeisesti myös mustaan ruukkuun paistanut aurinko, joka kuumentaa juuria. Minulla oireet ilmenivät juuri tuollaisen tilanteen seurauksena. Puute ei aina siis johdu lannoituksesta tai kasvualustasta.

Kellastuneen kasvin hoidin puutarhakalkilla, jossa on runsaasti magnesiumia. Nyt 11 päivää myöhemmin uudet lehdet ovat terveitä, mutta vioittuneet eivät ole korjaantuneet. Löytämääni Epsom-suolaa en sille vielä tarjonnut, sillä monta päällekkäistä lääkitystä vaikeuttaa arviointia. Sen sijaan annoin ruokalusikallisen Epsomia mullan pinnalle tälle Indian PC-1:lle ihan vain kokeillakseni, että se ei ole myrkyllistä noin isoina annoksina, joita ulkomaiset sivustot suosittelevat. Eipä ollut, PC-1 villiintyi kukkimaan ja tekemään uusia raakileita oikein urakalla. Varma en ole, johtuiko tuo juuri Epsom-suolasta, mutta ei siitä ainakaan haittaa ollut.


Indian PC-1 (C. annuum) on ollut viime aikoina suosikkimausteitani. Alaoksilla chilit kypsyvät, kun ylempänä kehittyy uusia. Tätä käytämme pääosin vihreänä. Se tuo haluttua pientä potkua melkein ruokaan kuin ruokaan.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jossakin puutarhablogissa (mahtoiko olla Chilitunarin?) oli käsitelty enemmänkin magnesiumin käyttöä lannoituksessa. Yksi parantava osatekijä oli juuri kukintaa parantava vaikutus.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.