Ensimmäiset tomaatti-idätykset tein maaliskuun alussa ja silloin taimelle tuli varhaislajike Boney-MM. Jätin niistä kaksi kasvamaan ja siirsin ne maitopurkkeihin kookoskuituun. Kuukausi sitten ne olivat pieniä taimia ja aivan saman kokoisia. Siirsin silloin toisen eteisen pohjoisikkunalle ledispotin alle, toinen jäi olohuoneen eteläikkunalle. Aluksi spotin alla oli enemmän valoa ja ajastimella päiväkin oli paljon pidempi. Vähitellen eteläikkuna kuitenkin alkoi saada lisää aurinkoa. Lampun alla kasvu jäi jälkeen, eihän se vastaa päivänvaloa.
Eteläikkunalla kasvanut on oikealla, vasemmalla lampun alla kuukauden oleillut. Se on paitsi matalampi, myös hennompi ja sille piti laittaa tukikeppi parvekkeelle siirron jälkeen, muuten se olisi kaatuillut. Olohuoneessa kasvanut on rungoltaan paksumpi ja lehdet ovat isompia. Ikkunavalo vie jo maaliskuulla voiton kaikilla osa-alueilla. Ledispotin laadusta en voi olla varma, kun niiden hankinnasta on jo aikaa ja niitä on erilaisia. Molempia hoidin täsmälleen samalla tavalla, yhtä paljon vettä ja lannoitteita, vain valo oli erilaista.
Tässä sitten viimeinen niitti ikkunavalon eduksi. Boney-MM aloitti kukinnan tänään. Spotin alla kasvaneessa on vain aivan pieniä nuppuja.
Parvekekauden aloitus houkuttaisi, kun ikkunoilla ja pöydillä alkaa tulla ahdasta, mutta sääennuste ei siihen vielä kannusta. Lähimmän viikon keskilämmöt näyttävät olevan nollan kieppeillä ja öisin pakkasta. Taidan aloittaa parvekkeen yöllisen lämmittämisen vasta viikon päästä. Tomaatit kyllä kasvavat tukevammiksi siellä. Laitoin nuo ulos vietävät lajikkeet taas liian aikaisin kasvamaan. Maaliskuun loppupuoli riittäisi niille.
Onhan meillä toki syöty itse kasvatettua tomaattia talvehtineesta Tumblin Tomista. Nykyisin sato on suuruusluokkaa pari kourallista viikossa. Kaupan kirsikkatomaatit eivät sen jälkeen maistu muutamaan päivään.
2024 ett chiliår?
6 kuukautta sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.