Erilaiset "eurooppalaiset"

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Itä-eurooppalaisista kai pitäisi puhua, eikä sekään taida olla todellinen kotipaikka, mutta nimet viittaavat sinne.
Kaksi samanikäistä taimea, nimiltään Bulgarian Teardrop (C. baccatum) ja Moldavian Heart X Purple Bhut (C. chinense). Kolme kuukautta viileässä on pitänyt ne pienehköinä ikäisekseen. Chililajien erot tulevat kuitenkin selkeästi näkyviin.

Bulgarian Teardrop on baccatum ja kasvaa rotevasti pituutta ja isoja lehtiä harvakseltaan. Otin sen kasvatukseen, kun 2008 kasvatin vastaavan tapaista PI-numeroa, jonka alkuperä jäi hämäräksi ja PI-numerokin oli ilmeisesti väärä. Bulgarialaista silloinkin epäiltiin. Pyöreät marjat olivat maukkaita, joten mikäpä tätä on kasvatellessa.

Moldavian Heart X Purple Bhut on täydellinen sekaannus, kirjoitusvirhe sitoi sen Eurooppaan. Semillas myi sen minulle tuolla nimellä, mutta nyt hekin jo ovat korjanneet ilmeisen kirjoitusvirheen - tai eurooppalaisen väärinymmärryksen. Tämä kahden chinensen risteytys on 2014 mainittu F4-lajikkeeksi, joten aivan vakaa se ei liene vieläkään. Oikea kirjoitusasu on Maldivian Heart X Purple Bhut ja toinen vanhemmista on siis Malediiveiltä, toinen Intiasta. Tosin alkuperäisestä Bhut Jolokiasta on tässä välissä jalostettu purple-muoto, joka on toinen esi-isä. Nyt minun on hylättävä tuo Moldovaan viittaava nimi ja kirjattava tämä Malediiveille. Taidan poistaa Semillaksen kirjoitusvirheen tuolta lajikeluettelostani - jaa, sillä nimellä on jo muutamia taimimerkintöjä, enkä jaksa muuttaa niitä kaikkia - olkoot siellä. Tällä chilillä on toistaiseksi kaksi nimeä, Mo ja Ma-alkuiset. Semillas käyttää edelleen nimeä Maldavian, muut Maldivian.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.