Baccatumit kasvavat meillä mielellään

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Jaahas, päivitystahti on hidastunut, kun lämpimät tulivat. Uudelleen ruukuttamista, parvekkeelle ja ulos vientiä ja auringolta suojaamista on riittänyt; sitä tavallista kevätpuuhaa. Kehitystä tapahtuu niin monella rintamalla, että en tiedä, mistä aloittaisi.


Aloitetaan vaikka kukista, kun mehiläiset ovat käyneet niin vähiin. Chilithän pölyttyvät kyllä ihan itsekseen pienestä tuulesta tai tärinästä. Kaikki chilini taitavat jo kukkia paitsi Charapita. Tässä kuvassa on Sugar Rush (C. baccatum). Kukassa on tyypillinen värillinen kalanruotokuvio. Se ei parvekkeen viileästä kaudesta pistänyt pahakseen, vaan on kehittynyt vauhdilla.

Sen raakileet ovat vaalean vihreitä ja kasvavat pystyasennossa. Yksi on jo ehtinyt yli 6 cm pitkäksi ja se kasvaa nyt vaakasuorassa, ehkäpä kallistuu myöhemmin alas. Tätä lajiketta en ennestään tunne ja aika vähän siitä on netissäkin tietoa. Makua on kehuttu, joten odotellaan vesi kielellä.

Sen kanssa samaan aikaan idätetyt ja toista kuukautta sitten parvekkeelle viedyt muut baccatumit vasta kukkivat ensimmäisiä kukkiaan. Sugar Rush on selvästi nopeampi. Sehän on huomattava etu tähän aikaan vuodesta.

Puolivuotias Aji Amarillo (C. baccatum) on nyt ollut kuukauden parvekkeella ja kokenut aika viileitä öitä ja nyt yli 30° hellettä. Sehän kestää sen. Chilin kehitys kesti yllättävän hyvin ruukun, valoisuuden ja lämpötilan muutokset ja kasvu jatkui joka suuntaan. Nämä raakileet ovat aikaisemmin kasvattamaani verrattuna tasaisempia, sileämpiä ja ehkä vähän pienempiä. Mittaa noilla on aika tasaisesti 8 cm. Vanhin on jo siinä iässä, että sen pitäisi kohta alkaa kypsyä. Tietysti viileä toukokuun alkupuoli saattoi hidastaa värin vaihtoa. Hyvältä kuitenkin näyttää tulevaa kesää ajatellen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.