Suuria siemeniä lautalla

maanantai 12. toukokuuta 2014

Itävät ne vähän isommatkin talouspaperilla veden päällä.

Kokeeksi laitoin kurpitsat ja kurkutkin itämään idätyslautalleni. Chilit siinä ovat itäneet mainiosti, mutta entäpä noin isot?

Edellisinä vuosina olen ostanut näiden taimet valmiina, mutta nyt ne tuli hankittua siemeninä samalla kun tilasin Virosta tomaatin ja kukkien siemeniä. Siellä kun oli valtava valikoima erilaisia kurpitsoita, en voinut vastustaa kiusausta. Ylin on tyyppiä "jättikurpitsa", tosin vain kahdeksankiloiseksi kasvava, mutta niitä pitäisi tulla useampia samoihin varsiin. Se on ruoanlaiton kannalta parempi tapa kuin yksi jättimäinen. Pienempi siemen on mallia "Butternut", jota herkulliseksi mainitaan. Kurkku on avomaankurkkua, piikikäs lajike. Kaikki ovat aivan uusia tuttavuuksia. Kuva on 6.5., seuraava 12.5.

Itäminen tapahtuikin sitten niin ripeään tahtiin, että en huomannut kuvia ottaa ennen kuin viimeiset varasiemenet olivat menossa. Varsinaiset käyttötaimet ovat kaikki jo mullassa.

Kurkkuun tuli itu jo vuorokaudessa ja upotin siemenen multaruukkuun. Kolmantena päivänä se oli sirkkalehdillä. Nyt on kuusi päivää idätyksen aloittamisesta ja kaikki ovat taimella paitsi nämä varasiemenet, mutta nekin itivät. Komeat ovat juuret kurkussa, mutta kyllä sekin lähti irti talouspaperin päällä olevasta kahvisuodattimesta, kun varresta repi. Pienimmät siemenet, laventeli ja rosmariini itivät hitaammin. Taidan hakea torilta uuden rosmariinin taimen, niin saan pikemmin tuoretta yrttimaustetta.

Tulkoon tässä kohdassa mainituksi, että vihdoinkin onnistuin talvettamaan rosmariinin hengissä, ainakin puoliksi. Aikaisemmat yritykset ovat päättyneet kuivumiseen.

Tämä on majaillut keittiön pohjoisikkunalla varsin vähäisessä valossa, vaikka ikkunan päällä on pari loisteputkea. Siitä sitä on kätevä ottaa ruokaan, mutta kasvu on kyllä ollut heikkoa, joten monesti on pitänyt turvautua kuivattuun. Pahin versokuolema tapahtui maaliskuussa, kun kastelin vähän reippaammin lannoitevedellä yläkautta. Pimeämpi puoli kuivui kokonaan. Luulisin, että selviytymisen salaisuus on hyvin niukka kastelu ja aina alakautta. Ilmeisesti tuo kaipaisi myös viileämpää paikkaa talvella ja mullan pitäisi olla hyvin läpäisevää, hiekkapitoista. Tämä joutui selviytymään normaalimullassa ja normaalilämmössä. Ilmankos se oli vaikeaa.

3 kommenttia:

Linda kirjoitti...

Heippa taas Chilivaari!

Olen itsekin onnistunut kurpitsojen idättämisessä parhaiten lautan avulla. Aluksi kokeilin ilman, mutta itävyys oli surkea. Olen huomannut härkäpavut erittäin haasteellisiksi idätettäviksi, olen saanut vain yhden taimen idätettyä. Oletko sattumoisin idättänyt niitä ja keksinyt hyvän tavan?

Laitoin sinulle aikaisemmin keväällä kadehtivan viestin taimiesi edistymisestä. Omanikin ovat onneksi jo kasvaneet isoiksi, mutta olen taas onnistunut kämmäämään. En nimittäin raaskinut latvoa taimia tarpeeksi pieninä ja nyt osa on jo todella korkeita, eivätkä ole haarautuneet alhaalta. Kasvatan joitain isoja lajeja kuten poblanoa ja luulen että puumainen tai ylhäältä haarautuva taimi ei ole parhaimpia kannattelemaan hedelmien painoa. Myöskin alhaalta haarautuvasta puskasta saa ikään kuin monta eri kasvia kun vahvoja oksia on enemmän, joten huomaan nyt kuinka tärkeää latvominen oikeasti on.

Chilivaari kirjoitti...

Virheistään oppii, ei niinkään oppikirjoista.
Härkäpapu on jäänyt kokeilematta. Maaperä ja pinnanmuodostus ei juuri kannusta sen viljelyyn. Soraharjussa on liian kuivaa.
Idätys saattaisi onnistua lautallakin, jos pavun peittäisi liuskalla talouspaperia, että se pysyisi kosteana molemmin puolin. Tuskin se pimeää multaa kaipaa, kun eivät jättikurpitsatkaan. Multaan nuo isot on syytä laittaa heti, kun vähän juurta on näkyvissä, muutama millikin riittää.

Chilipeikko kirjoitti...

Minäkin innostuin tästä sinun lautasta sen verran, että tästälähin idätän kaiken sillä. Itse idätin kesäkurpitsan taimet, kurkut, tomaatit, kesäkukat ja tietenkin osan chileistäni lautalla ja on todella tehokkaaksi todettu systeemi. Kaikki idätin sirkkalehdille saakka, hirmuinen juurisotkuhan siitä syntyi, etenkin kesäkurpitsojen kohdalla,mutta sain sotkut selvitettyä ilman tappioita.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.