Tomaatit tykkäävät viileästä ja valoisasta

maanantai 5. toukokuuta 2014

Kaksi pensastomaattilajiketta ilta-auringossa noin puolentoista kuukauden iässä, isommat vähän yli. Ne ovat olleet kohta kuukauden parvekkeella ja öisin on ollut kylmää, viidestä kymmeneen astetta plussaa sähkölämmittimen säädöistä riippuen. Kasvu on ollut poikkeuksellisen tukevaa. Aikaisempina vuosina olen idättänyt ne aivan samaan aikaan, mutta pitänyt sisällä ikkunalla, jolloin taimista on tullut liian pitkiä ja honteloita. Niitä on pitänyt jopa katkoa ja juurruttaa latvoista uusia taimia. Viileys olisi korjannut asian, mutta olen pelännyt tomaattien olevan kovin arkoja. Eivät ne ole.

Kuukausi tuolla Boney MM tomaatilla on ruukun vaihdosta ja maitopurkki on jo aivan täynnä juuria. Tuota punosta jatkuu alas pohjaan asti. Toinen näistä oli vielä pahempi ja siirsin sen kolmilitraiseen ruukkuun. Ulos vientiin on kuitenkin vielä melkein kuukausi. Kasvattelen näitä kesäisin eteläseinustalla ilman erityistä suojaa. Neljälle voin saada vanhat ikkunaruudut kylmiksi öiksi vähän suojaamaan, loput ovat ihan säiden armoilla, kun olen ne istuttanut maahan. Toukokuun loppu on viime aikoina ollut ulos viennin aika ja satoa nopeuttaa, jos tomaatit kukkivat silloin. Raakileista en ole huomannut erityistä etua. Niistä kypsyy muutama "ennakkosato" ajoissa, mutta loppujen kehitys saattaa jopa viivästyä.


Tuommoisia sieltä kuitenkin jo löytyy isoimpien latvoista. Boney MM pitikin olla erityisnopea tomaatti ja tähänastinen kehitys viittaa siihen, että kehuissa on perää. Myyjä lupaa siitä satoa 80-85 päivää taimelle tulosta. Tuolla oli kuvattaessa ikää 50 päivää, joten tuskin se ihan mainoslauseiden mukaan menee, mutta viileä kuukausi parvekkeella pitänee ottaa huomioon hidastavana tekijänä. Nyt noissa molemmissa on jo useampia raakileita. Pienemmissä ja viikon myöhemmin idätetyissä taimissa on kukkanuppuja aistittavissa, joten eivätköhän nekin toukokuun aikana kehity tuohon vaiheeseen. Se olisi ainakin tavoite.

1 kommenttia:

Petra K kirjoitti...

Mä olen myös pitänyt tomaatteja parvekkeella toista viikkoa ja kasvu on tukevaa. Muutamana yönä olen nostanut baccat ja tomaatit sisälle muttei olis tarvinnut. Nytkin yöllä lämmöt lähellä nollaa mutta tomaatit on virkeässä kuosissa parvekkeella.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.