Perulaiseen -09 kauteeni valitsin lukuisia C. chinense lajikkeita. Tänään maisteltiin pitkästä aikaa Peruvian Orangea.
Makuhan oli miellyttävä. Yksi tuollainen pieni (3-4cm) chili maustaa ihan mukavasti neljän hengen kermakastikkeen. Meillä käytetään usein porsaan sisäfilettä, kun se on nykyisin niin edullista. Muoviin pakattuna sitä saa melkein kuudella eurolla kilo. Siitä veistelen poikittain pihvin tyyppisiä paloja ja ruskistan ne voissa pannulla. Siinä samalla voin kypsentää pilkottuja chilinpaloja tai lisään ne vasta kastikkeeseen. Sen teen mahdollisimman helposti. Paistinpannulle lisään paiston loppuvaiheessa ruokakermaa sellaisen pikku purkillisen tai osan siitä. Siinä saavat hetken vielä hautua perunoiden kypsyessä. Jos fileen on saanut ilman marinadia, se kaipaa vähän suolaa. Jos siinä on marinadi ympärillä, pesen sen hanan alla kylmällä vedellä pois, mutta suolaa jää siitä kyllä ihan riittävästi.
Oranssi habanero on meillä muodostunut vakiomausteeksi sisäfileelle, mutta nyt perulainen oranssi tarjosi erinomaisen vaihtoehdon. Sen kasvatuksessa minulla ilmeisesti tapahtui joku virhe, sillä se kukki aikaisin keväällä, mutta ensimmäiset maistiaiset saatiin vasta elokuun alussa. Täytyy myöntää, että tuo kasvi unohtui jonnekin toisten taakse. Ehkä se ei saanut tarpeeksi valoa tai lannoitusta. Nyt noita maukkaita pikku chilejä kuitenkin on runsaasti oksilla, vaikka lehdet jo alkavat varista syksyn kylmien vaikutuksesta. Tätä kannattaisi viljellä ensi kaudellakin, ellei sitten löydy "lupaavia uusia" lajikkeita niin paljon kokeiltavaksi, että parvekkeelle ei enää mahdu.
Ají Charapita – Pieni mutta tulinen ihme Perusta
4 viikkoa sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.