Cristal talviteloille

torstai 12. marraskuuta 2009

Tämä on kokeilu, jota en kehota ketään seuraamaan. Kirjoitan tämän lähinnä itselleni muistiinpanoiksi, jotta voin kuukauden tai kahden päästä tarkistaa, miten tässä kävi.
Pienistä pakkasista huolimatta lasitetulla parvekkeella vielä viheriöi. Aji Cristal jäi sadonkorjuun jälkeen sinne hyllylle ja nurkissa majailevat edelleen kattoon asti kasvaneet Aji Amarillo ja Campane sekä peräseinällä Turbo Pube. Vihreitä ovat nekin. Tarkkaan katsoen huomaat, että oikeassa laidassa alhaalla on vielä 1 vihreä Cristal valmiina syötäväksi. Oli unohtunut poimia. Kasvi on 70 cm korkea ja runko jäi jostakin syystä ohueksi niin, että jouduin sitä tukemaan parilla tukikepillä kun runsas sato alkoi taivuttaa oksia alas. Tämä ja Aji Verde olivat poikkeukset, yleensä en chilejäni tue, vaan niihin kasvaa tukeva runko ja oksisto hiukan leikkaamalla avustaen.
Runko vain lyhyeksi tapiksi saksilla, lehdet pois ja ruukku irti. Juuret ovat hyvin täyttäneet mullan. Tuossa 6,5 litran ruukussa se on kesänsä viettänyt. Tämän kokoinen ei meille talvisäilöön mahdu varsinkin, kun ulkoa tuotu kaksivuotias Aji Cristal vielä kypsyttelee loppua satoaan varastohuoneessa.
Tämä saattaa olla kuolemaksi, mutta vaihtoehto olisi jäädä pakkaseen ja sitten kompostiin. Jotkut annuumit ovat noin rajusta leikkauksesta ottaneet nokkiinsa ja kuivuneet paikoilleen, muutamat chinenset ovat tuon kestäneet. Katsotaan nyt, miten käy Aji Cristalille (C. baccatum). Leikkelin keittiöveitsellä paakusta puolet pois ja loput mullat varistelin rajulla hakkausliikkeellä jätesäkissä. Juurien raju leikkaus on tässä typistämisessä varmaan kriittisin kohta. Pari viikkoa sitten katkaisemani Bhut Jolokia kasvattaa jo uusia silmuja rungostaan, mutta se saikin jatkaa entisessä ruukussaan.
Uusi ruukku on vajaa ¼ kesäisestä. Kovia joutui Cristal kokemaan. Nyt vähän kastelua ja viileään. Lämpöä tosin on yli 17° sielläkin. Reilussa kymmenessä asteessa kuivui viime talvena montakin chiliäni, joten niin kylmää en enää aio kokeilla näille tropiikin kasveille

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.