Itäväthän ne

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Keräsin pussillisen siemeniä muille jaettavaksi ja pitihän niiden itävyys tarkistaa.

Olen jo toista vuotta idätellyt ainoastaan "kelluvalla talouspaperilla", kun se on visuaalisen havainnollinen ja yhtä tehokas kuin muutkin metodit. Nyt pikku laatikossa tuli ahdasta, kun yritin sovittaa sinne toistakymmentä lajiketta. Pari silti unohtui ja seuraavasta kuvasta näet, että olen lisännyt yläkulmaan Omnicolorin. Talouspaperi oli tällä kertaa painettu niin värikkääksi, että kuulakynällä tehdyt tekstit melkein hukkuvat painomusteeseen. Mitään lisälämpöä en käyttänyt, vaan itäminen tapahtui työpöydällä n. 21° lämmössä. Rasian kansi on ollut kevyesti päällä suurimman osan ajasta. Kyllä se kosteana pysyy ilmankin, mutta epäilen, että lämpötila saattaa laskea voimakkaan haihtumisen myötä. Mitään kelmua en päälle suosittele. Niillä saa vain hometta aikaiseksi. Idätettyihin lajikkeisiin pääset tarkemmin tutustumaan linkkiteitse.

10 päivää myöhemmin.
Itävyyden voisi sanoa olevan melkein täydellistä. Nuo idulla olevat siemenet tai jo viheriöivät taimet pitäisi nyt upottaa multaan, jos niitä haluaisi kasvatella, mutta minulle tämä on liian pimeää aikaa. Joulukuun lopulla saatan idättää hitaimmat lajikkeet, mutta useimmat chilit helmi- maaliskuussa. Tämä testi jää vain testiksi. Jotkut taimet pääsivät ilman valoa venähtämään liiankin pitkiksi. Ne voisi pelastaa istuttamalla ne hyvin syvään multaan, melkein sirkkalehdet mullan pintaan. Silloin varteen kasvaa uusia juuria. Yleensä siirrän idätykset multaan heti juuren ilmestyttyä, sellaisina kuin nuo tummat siemenet alalaidassa. Pinnalle putkahtaneet taimet laitan heti valoon. 23W energiansäästölamppu lähellä taimia hoitaa meillä "lastenkammarin" valaistuksen.

Kaikista kolmen siemenen eristä ainakin kahdesta kehittyi reipas taimi. Lajien ja lajikkeiden välillä oli pieniä nopeuseroja, mutta jos kaikki (paitsi Omni) itävät kymmenessä päivässä, ei eroilla ole paljon merkitystä. Eron näkee taimien ja itujen koosta edelleen. Habanero ja pubescensit olivat hitaampia kuin monet baccatumit. Ensimmäisen idun näytti PI 260567 parissa päivässä. Viidessä päivässä yli puolet oli itänyt ja kymmenen päivän jälkeen vain yhtä lajiketta odotellaan. Myöhemmin lisätty Omnicolor ylänurkassa kesti viime talvenakin 3 viikkoa, joten sitä saakin odotella. Chombossa ja Campanessa oli 1 viallinen, tummuva siemen, kun en yhtään valikoinut idätettäviä. Kellu Uchussa tuli yhdestä tumma itu, joka ei kehittynyt ja Inca Red Dropissa näyttää olevan 1 muita pienempi siemen, joka ei ole itänyt ainakaan vielä. Lopputulos siis on varsin tyydyttävä 90%. Itävät ne.

5.11. lisäys
Siivosin laatikkoa, kun taimet tulivat yli reunoista ja halusin vielä jatkaa Omnicolorin testausta. Lohdutuksena ensikertalaisille ja hentoja taimia aristeleville: Kaikki taimet irtosivat talouspaperista ehjinä ihan varresta vetäen ja ne olisi voinut helposti istuttaa multaan jatkamaan kasvuaan. Joihinkin jäi aika laikku paperia. Juuret olivat jo ehtineet valloittaa sen, mutta nekin irtosivat ehjinä. Arvokkaita lajikkeita idätettäessä ainoista siemenistä tuo tuntuu arveluttavalta, mutta yli 30 tainta irtosi helposti ehjänä kotimaiselta talouspaperilta. Silti siirtelen mieluummin ne jo pienempänä.

14.12. Loppuraportti
Erittäin hyvin itivät. Vain pari huonoa siementä oli joukossa. Se pienikin siemen iti lopulta.
Omnicolor osoittautui taas hitaaksi. Melkein 3 viikkoa meni ensimmäiseen ituun, mutta toinen tuli vasta puolentoista kuukauden idättämisen jälkeen. Kolmatta odotellaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.