Turbo pärjää kylmässäkin

lauantai 14. marraskuuta 2009

Lentoaseman virallinen lukema viime yönä oli -10. Meillä harjun etelärinteessä oli vain -6,3 ja lasitetulla parvekkeella -2,2. Pakkasta sekin on.
Parvekkeella näytti aamulla ikkunan läpi vihreältä. Aluksi epäilin, että lehdet ovat jäässä, mutta kyllä ne olivat tuon kestäneet. Päivän auringonpaiste nosti parvekkeen lämmön vielä 15° plussan puolelle, eivätkä lehdet lörpsähtäneet veteliksi. Turbo Pube (C. pubescens) näyttää selviävän pakkasista parhaiten. Hennompi runko takana on Campanen.
Syyskuussa keräsin Turbosta kypsän sadon ja täysikasvuiset vihreätkin sisään kypsymään. Pieniä alkuja jäi oksille. Lokakuu oli kylmä. Vuorokauden keskilämpö oli useasti nollan tietämissä, loppukuusta allekin. Silti nuo ovat kasvaneet melkein täysikokoisiksi. Taustalla kituvasta Aji Amarillosta muuten keräsin aivan katosta pari keltaista kypsää pois pakkasesta.
Jopa kukkia löytyy vielä tuoreen vihreistä versoista ja jotkut niistä ovat muodostuneet pikkuisiksi raakileiksi. Pitäisiköhän tuolle raivata jostakin vähän lämmintä tilaa? Toisaalta, parvekkeellakin se pudotteli raakileensa, kun kasvin käänsi ympäri ja ne joutuivat varjon puolelle. Juuri tästä yksilöstä opin, että olosuhteiden säilyttäminen on tärkeää sadon kehitykselle. Ehkä se oli valon tarpeensa äärirajoilla parvekkeen perällä, mutta samaa ilmiötä olen sittemmin havainnut muissakin chileissä.
Kuin pisteenä iin päällä lehtien kätköistä paljastui oranssia väriä. Yksi turbo on alkanut kypsyä pakkasessa!

2 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Voisikohan olla jos olisi lauha talvi ja rocoto lajike ns.ulkona kylmässä ja selviäisi siitä niin sille muodostuisi enemmän kylmän kesto tietoa toiselle sukupolvelle?Kuulostaa kyllä kaukaa haetulta,mutta eihän sitä koskaan tiedä
Papereeka88

Chilivaari kirjoitti...

Noin se voisi hyvinkin mennä, mutta ei taida vielä aikoihin olla mahdollista Suomen oloissa. Chilihän on periaatteessa lehtipuu, siis yhteyttää lehdillään, eikä meillä talvella näe vihreitä puita tai pensaita luonnossa.

Pari pakkasastetta se kuitenkin kestää, siitä on jo varmat tiedot, mutta kun mennään kymmeneen, chili on taatusti entinen.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.