Jatketaanpa valoista vielä

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Jannen pyynnöstä suoritin lisämittauksia ja raportoin jo toissapäiväisen jutun loppuun eilisistä "pahviheijastin" mittauksista. Ne osoittavat, että suurin ero ei ole heijastimissa vaan itse lampun elektroniikassa.

Luksimittareita ei joka taloudesta löydy, mutta valojen vertailua voi tehdä myös digikameralla tai kameran valotusmittarilla. Mittauskohde pitää vain valita ei-kiiltävää materiaalia ja pitää se samalla etäisyydellä ja samassa kulmassa eri lampuilla. Valkoinen pahvi tai paperi kelpaa, mutta harmaa on yhtä hyvä. Kun valotusaikalukema kaksinkertaistuu, myös valoa on tullut tuplasti lisää, jos aukko ja herkkyys pidetään samana. Samalla todellinen valotusaika on puolittunut, sillä nehän ovat sekunnin osia. Suoritin tarkistusmittauksen kameralla ja sekin vahvisti luksimittarin olevan oikeassa: Bauhausin valolistassa on jotakin pahasti vialla.
Autotallissa minulla oli vanhassa valaisimessa uudehkot Philips 865 putket. Yksittäin mitatessa ne osoittautuivat jopa vähän tehokkaammiksi kuin Osramit. Taitavat olla tehoputkia. Bauhausin valaisinrunkoon ne toivat n. 50% lisää valoa. Varsinainen yllätys oli kuitenkin, kun siirsin Bauhausin putken autotalliin ikivanhaan loisteputkivalaisimeen, jossa on vielä valtavan kokoinen magneettinen muuntaja: Bauhausin unkarilaisista IBV putkista löytyi 50% lisää tehoa. Ei se kuitenkaan Philipsille pärjännyt. Nyt vasta juolahti mieleen mitata Philipsit niissä vanhoissa valoissa. Niissä on pölyiset harmaat heijastinkourut, jotka tuskin auttavat asiaa, mutta valoa oli melkein yhtä paljon kuin Clas Ohlsonin uuden valaisimen ja Osramin putkien yhdistelmässä. Kaksi kertaa enemmän kuin Bauhausin valolistassa. Eli tuo lienee jonkinmoinen normi, Bauhaus vain jää siitä kauaksi joka tasolla. Eikä se ole yksittäistapaus. Minulla on niitä 3. Kaikki ovat himmeitä.

Väitin IBV 742 putkea sinertäväksi, kunnes näin sen vieressä Philipsin 865:n. Väriero on aikamoinen. Kuvassa alhaalla IBV, ylhäällä Philips. Se on oikeasti sinisempi kuin pilvinen talvipäivä, kun sitä katsoo ikkunan valossa. Yksittäin nuo kaikki putket ovat aika siedettäviä, silmä mukautuu, mutta vierekkäin vertailu ja kamera paljastaa erot. Kirkkausero olisi vielä dramaattisempi, jos Philipsin putki olisi ollut oikein toimivassa valaisinrungossa. Nyt ne molemmat ovat Bauhausin valolistassa.

3 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Tsiises.. Kaivoin valaisin arsenaalini esiin ja kytkin seinään. (tuossa virityksessä on 3 bauhaus listaa vierekkäin joiden takana folio heijastin.)
Nappasin putkien päistä kuvan iso100/f32/50 ja tuo bauhaus putki näyttää huomattavasti himmeämmältä kun vieressä olevat 2,5€ scanlight 36W 6400k putket.
kauhistuksekseni kaivoin vielä kilowattimittarin esiin joka kertoi että 36W bauhaus putki/runko vei 51W sähköä ja scanlight putki samassa rungossa 47W.
Samalla mittasin n 4000K/21w/90cm pituisen T5 loisteputken joka näytti kuluttavan 20W.
Himmeämpihän tuo oli kun muut joten jäi askarruttaan mitä valotusmittari olisi sanonut tuosta.

Chilivaari kirjoitti...

Taitaa olla aikamoista roskatuotantoa tuollainen sähkösyöppö himmeä valo?

Minulla 21W 90 cm pikku putki (sekin Osram) on selvästi kirkkaampi kuin Bauhausin 36W, mutta onhan se lyhyempi, joten valo on tiivistetymmässä muodossa. Noita on paha vertailla. Pitäisi valita valaistava alue ja mitata sen keskeltä ja reunoista.

Sorrii kirjoitti...

Itsellä on B'n valolistoja 3kpl, jotka ostettu eri aikaan; valmistaja ja malli kaikissa vähän eri.
Ekassa tuli 6500K putki mukana;
Toisessa 4000K putki;
Kolmannessa -yllätys- oli digitaalinen kuristin/sytkäri eli ei erillistä irroitettavaa sytytintä ollenkaan ... putki taisi olla 6500K
Enpä noita ole voinut mittailla, enkä niin ole vertaillutkaan; putkia olen vaihdellut "mitensattuu" kasvun eli mielialojen mukaan.

On vähän epämääräinen leima siis tuo "Bauhausin huonomaieinen valolista"