Chenzo kukkii

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Toista viikkoa sitten kerroin pikkuisesta englantilaisesta Chenzo-patiochilistä. Nyt se aukaisi ensimmäisen kukkansa vain kuuden viikon ikäisenä. Jalostaja ja kauppias väittivät tätä frutescensiksi, minä en tiedä, mitä asiasta ajatella.
Kukassa on tuskin mitään frutescensin tuntomerkkejä. Siniset reunukset minulla oli kerran intialaisessa fruteksi väitetyssä annuumissa ja joissakin koristelajikkeissa tuollaista esiintyy. Palhot ovat vaaleat, terälehdet valkoiset ja nuppujen muotokin on enemmän annuumin. Minkään käyttämäni tunnistusoppaan mukaan tämä ei olisi frutescens, mutta ehkä jalostaja tuntee asian paremmin, vaikka ei vanhempia olekaan julkisesti paljastanut.

Pieni ja hento tämä on vieläkin. Korkeutta on nyt 20 cm ja latva täynnä nuppuja. Kohta siellä saattaa riippua pieniä mustia chilejä.  Tähän asti kasvattamissani frutescenseissa nupun ja kukan varsi on ollut terhakaasti pystyssä tai selvästi yläviistoon, mutta itse nuppu voimakkaasti alas kääntynyt. Kun niihin tulee raakileita, mutka oikenee ja hedelmä osoittaa suoraan ylös. Näkemieni kuvien mukaan tällä on roikkuvat, raakana mustat hedelmät. Chenzolla ei ole lajille ominaisia piirteitä kukinnassa, mutta mikäpä minä olen väittelemään jalostajan kanssa luokittelusta. Eikä se ole niin tärkeätäkään, jos tästä tulee sievä ja maukas kasvatti ikkunalle tai terassille. Aikaisin kukkija se on kaikista kasvattamistani chileistä. Lehdet ja kasvutapa sentään kelpaavat frutescensiksi minullekin.

Lisäys seuraavana päivänä: Kun heteet kasvoivat vähän, niiden varresta paljastui selkeä violetti osuus. Fruten ominaispiirteitä löytyy sittenkin.

3 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Ompa upea kukka tuossa Chenzossa! Ja yhtä laadukas kuvakin kuten aina! :)

T: MadDog

Chilivaari kirjoitti...

Upea lähikuvassa, mutta luonnossa varsin vaatimaton, sitä 13 mm:n kokoluokkaa tämäkin. Tuossa chilissä kaikki on pientä, ainakin toistaiseksi. Se sopii hyvin tähän tilanahtauteen.

Cefuts kirjoitti...

Chilissä on kaunis kukka ja tosi ihanat värit.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.