Hidaskasvuinen Cajamarca

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Perulainen chinense Cajamarca, joka muistuttaa nimeltään ja chileiltäänkin muinaisesta verilöylystä on ollut huomattavasti tavanomaista hitaampi, vaikka se on saanut aivan samanlaista hoitoa kuin muutkin taimeni.
Cajamarca on iältään jo yli 3 kuukautta. Siinä iässä useimmat chilini ovat ryhtyneet kukkimaan. Tässä ei näy etsimälläkään edes nuppuja. Alkuaikansa se kasvoi hyvin hitaasti. Vasta viime viikkoina on mittaa alkanut kertyä ja nyt se on 30 cm korkea. Saman ikäinen Bhut Jolokia on jo puolimetrinen ja on kukkinut jonkin aikaa. Kai tämä sitten on vain hidas. Chilejä on erilaisia.

2 kommenttia:

ajatuksiaergonomiasta kirjoitti...

Mua ihmetytti viime vuonna samanlainen kasvu kuin mikä sullakin näkyy tässä kuvassa: Runko on paksumpi ylhäältä kuin alhaalta. Olen miettinyt, mistä se mahtaa johtua, mutta en ole päätynyt mihinkään fiksuun tulokseen. Onko sulla tietoa, mistä se johtuu?

Ilmeisesti siitä ei ole mitään haittaa, mutta on se silmään jotenkin hassu.

Chilivaari kirjoitti...

Minulla oli pari vuotta sitten Cayenne, jonka lannoitusta lisäsin tuntuvasti kasvun edistyessä ja sen runko paksuni lannoituksen lisääntyessä. Jotakin samanlaista syytä tuossa voi olla, vaikka lannoituksesta se ei suoraan riipukaan.

Hidas kasvu pienenä voi johtua väärän tyyppisestä mullasta. Se on kotoisin kolmen kilometrin korkeudesta, missä maaperä on aika hapanta paitsi jokilaaksoissa tai tulvaniityillä. Eli se voi johtua väärästä pH:sta tai puuttuvista hivenaineista. Jotenkin se vain sopeutui täkäläisiin oloihin.

Kun taimia on vain 1 en voi kokeilla esimerkiksi erilaisilla happamuuksilla. Viime kesänä korkealta Andeilta kotoisin oleville rocotoille annoin hapanta turvetta ruukun pohjalle ja ne näyttivät pitävän siitä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.