Kun chilit ryppyilevät

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Chilifoorumilla on usein kummastelevia kysymyksiä, miksi chilin ylälehdet käpristyvät tai rypistyvät. Syitä on etsitty kaikenlaisista äkillisistä muutoksista, valon lisäys, lannoituksen lisäys, kuiva ilma, pH:n muuttuminen, ylikastelu, vaikka mitä, mutta koskaan syyt eivät kata kaikkia tapauksia. Pari kertaa olen itsekin tuollaista havainnut, enkä varmaa vastausta ole keksinyt. Sitä tapahtuu vain muutamille taimille, vaikka kaikkia hoidetaan samalla tavalla. Jotkut siis ovat herkempiä. Rypistelevät ovat minulla olleet annuumeita tai paria baccatum lajiketta. Kuolemanvakavaa tuo ei ole, kasvi jatkaa kasvuaan ja yleensä seuraavat lehdet ovat jo normaaleja.
Kuukauden alussa pari Pimiento de Padronin tainta alkoi rypistellä ylälehtiään. Olin juuri lukenut nimimerkin pete79:n kirjoituksen, miten hän Dolomiittikalkilla paransi ryppyisyyden vesiviljelyssä. Eli kyseessä oli kalsiumin tai magnesiumin puute tai pH:n häiriö. Päätin kokeilla toisella Padronilla, tuolla oikeanpuoleisella. Nämä ovat edelleen maitopurkissa ja noin 40 cm korkeita, odotellen parvekekautta ja isompaa astiaa. Ripottelin mullan pinnalle lusikan kärjellisen puutarhakalkkia, jonka sanotaan olevan marmorirouhetta ja Dolomiittikalkkia. Kastelin yläkautta pari kertaa, jotta kalkki kulkeutuisi juurille. Edelleen osa on liukenematta pinnalla.
Kymmenen päivää myöhemmin ylälehdet ovat sileät, mutta vasemman puoleinen, kalkitsematon on rypistynyt pahasti lisää ja jäänyt jälkeen kasvussa jo 10 cm. Se on tummemman vihreä, tukevampi ja siinä on kukkia, kalkitussa ei. Taaskaan en pysty tulkitsemaan, mikä korjaantui, mikä meni enemmän vinoon, mutta vaikutusta sillä oli. Voi hyvinkin olla, että Espanjan Galiciasta kotoisin oleva Padron on tottunut kalkkikiviseen maastoon ja kaipasi sitä, mutta kukinnan viivästyminen hiukan huolettaa minua.

Happamuutta en multakasveilla ole mittaillut, mutta varmaan se kalkittaessa muuttuu. Nimimerkki Mieli% oli käyttänyt kalkkia, mutta samalla neutraloinut vesiviljelyssä sen vaikutuksen pH-lukemaan. Seurauksena lehdet kyllä suoristuivat, mutta kaikki kukat tippuivat Habanerosta. Varovasti siis tuollaisten kokeilujen kanssa. Niin, sen lusikan kärjellisen arvioin jälkikäteen muistikuvien perusteella ja annokseni oli ehkä gramma tai kaksi litraan multaa, eikä se kaikki edes sulanut.

Lisäys 16.4.
Ripottelin kuvan oton jälkeen toisellekin Padronille kalkkia mullan pinnalle ja kastelin. Neljä päivää myöhemmin siinä on uusia sileitä lehtiä. Vanhat eivät ole ainakaan vielä suoristuneet, mutta eipä se haittaa menoa.

5 kommenttia:

bluesman kirjoitti...

Voisiko olla niin että Baccatumit yleensä verrattuna Chinenseihin pitävät hieman korkeammasta pH:sta?
Mulla on yhdessä ämpärihydrossa Pimenta da Neyde, Aji verde ja Aji cito. Neydessä on podeja mutta ajit vaan käpristelee. pH on ollut 5,7-6,2 väliltä mutta EC 1,5-1,7 eli chinenseille sopivan väkevää mutta baccoille ehkä liikaa sillä ei nuppuakaan ole ilmestynyt.

Chilivaari kirjoitti...

Sinullahan olisi tuossa kokeilun mahdollisuus.
Multaan kalkkia lisätessä tietysti pH nousee, mutta siinä tulee myös tuhti annos muutamaa hivenainetta, joten lehtien oikenemisen syitä voi olla useampia. Minä en pysty erottelemaan kalsiumia, magnesiumia ja pH:ta toisistaan, eikä se niin tärkeätä olekaan, kunhan ravinne toimii.

Minä en usko, että noita voi lajin perusteella niputtaa, vaikka ongelma onkin yleisempää baccoilla, enkä ole havainnut sitä chinenseillä. Espanjalaiset (mutta eivät Baskimaan) annuumit kuitenkin ovat herkkiä. Chilien kotiseudun maaperän luulisin olevan ratkaiseva tekijä. Eivät ne muutamassa sukupolvessa totu toisenlaiseen maaperään, kuin missä ovat vuosituhansia kasvaneet.

Bluesman kirjoitti...

Totta, pitäisikin olla muistissa mistä mikäkin on alunperin kotoisin, varsinkin vähemmän jalostettujen kohdalla. Pitkälle jalostettu on jo sellainen sekoitus eri ominaisuuksia että koti on jo unohtunut.
Mulla on exelissä kaikkien lajikkeiden kylvö-,itämis-, kukkimis-,ym.ajat ja siementen/taimien alkuperä niin miksei lajikkeen kotimaan olosuhteetkin voisi kirjata jos vaan tietäisi varmasti. Vaihteleehan maaperä jopa saman paikkakunnan alueella.
Siemenketjukirjeestä nappasin 2 habaneron siementäsi jotka molemmat ovat kukassa. Kasvit ovat vaan kovin pienikokoisia, miten sinulla?
Jäävätkö mineiksi vai olenko lannottanut väärin?

Chilivaari kirjoitti...

Kyseessähän n Hyötykasviyhdistyksen luomusiemen, pelkkä Habanero, ilman liitteitä, oranssi peruslajike Karibialta. Minulla se kukki n. 30 cm korkuisena 3 kk:n iässä ja alkoi sadon tuotannon. Syksyllä se oli 70 cm korkea tiheä, tukeva puu. Vaatii paljon aurinkoa ja sietää paljon lannoitusta. Hyötykasviyhdistys kuvailee sitä keskikokoiseksi ja kyllähän jotkut chinenset, vaikkapa Aji Chombo kasvoivat tuplasti isommaksi.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg48384#msg48384

Nyt sama Habanero on ollut 2 vuotta amppelikasvina ja toimii mainiosti, kasvattaa vaakasuoria notkeita oksia pienessä ruukussa. Talvehtimisen ja katkaisemisen seurauksena se vaihtoi kasvutyyliä täysin.

Bluesman kirjoitti...

No näin vähän arvelinkin. Siispä amppeliin kasvihuoneeseen toinen ja toinen kuistille ruukkuun. Olen vähän varovasti lannoittanut.