Espanola, espanjalaisten Ristra-chili

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Espanjalaisia chilejä minulla on tänä vuonna useampia. Alkuviikolla aloitti kukintansa Espanola. Saman nimistä lajiketta käytetään paljon myös Meksikossa ja USA:ssa.
Kukka on tyypillinen annuum, valkoiset terälehdet ja heteiden varret myös vaaleat. Se on kooltaan melko iso chilin kukaksi. Niitä näyttää lähtevän kaksi samasta kasvupisteestä, mikä ei ole mitenkään poikkeuksellista annuumille. Tätä on sanottu aikaiseksi ja reilusti alle kahden kuukauden iässä se aloittikin kukintansa. Baskimaan d'Espeletteä, portugalilaista ja puolalaista vielä odotellaan tästä idätyserästä.

Espanola on saamieni tietojen mukaan tyypillinen Ristra-chili, jota myydään kuivattuna "lettinä" narussa toreilla ja tienvarsissa. Se on ohutkuorinen, helposti kuivuva ja jauhautuva, miedohko yleismauste. Hankin sen oikeastaan todetakseni, onko se sama kuin Fataliin yllätyssiemenistä viime kesänä kasvattamani, joka muistuttaa kovasti Spanish Rediä. Tähän asti tuntomerkit ovat yhteneväiset. Tuo yllätyslajike on varsin vaatimaton ja tuotti satoa pitkin talvea ikkunavalossa. Nytkin siinä on muutama kypsä ja kukkia. Käytän sitä lähinnä "lasten ruokien" maustamiseen sekä väriksi laittamalla reiluja renkaita ruokaan, joka lopullisesti maustetaan jollakin tulisemmalla lajikkeella. Tästä saa ruokaan kauniin chilisen ulkonäön, kun tuota voi silputa reilusti mukaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.