Baccatumit kukkivat

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Noin kuukausi sitten ihmettelin chilien kasvunopeuden eroja. Kanankakkaa saanut Jamy (C. baccatum) on tässä 40 cm korkeana, vieressä Puca Uchu, eli Aji Rojo, myöskin baccatum, mutta aivan rääpäle.

Sittemmin rääpälekin sai uuden purkin ja alkoi kasvaa. Alla sama parivaljakko on eri järjestyksessä. Puca Uchu vasemmalla on nyt puolimetrinen, Jamy metrin korkea. Kolmen kuukauden iässä ovat. Jamy kukkii runsaasti ja kenties joku jo kehittyy raakileeksikin. Puca Uchu vasta aloittelee kukintaa, yhtään kukkaa ei ole auki. Kolmas chili oikealla on Firefox, 40 cm korkea ja kukkii alle kolmen kuukauden ikäisenä.
Puca Uchu, Jamy ja Firefox parvekkeen lämmössä. Sisäkasveja ne vielä  ovat ainakin öisin.

Jamyn kukka on tyypillinen baccatum, valkeissa terälehdissä on kellertävä "kalanruotokuvio". Tehosteväri vaihtelee eri lajikkeilla vihreästä ruskeaan ja muuttuu jonkin verran myös kukan vanhetessa. Sen avulla ei juuri lajiketta voi tunnistaa, mutta baccatumin kyllä.

Firefox sen sijaan aiheuttaa taas ongelmia. Joka vuosihan näitä paljastuu, vääriä lajikkeita tai lajeja. Firefoxista en oikeastaan tiedä mitään. Sain sen tilaajalahjana amerikkalaiselta siemenmyyjältä muutama vuosi sitten. Pussissa lukee vain kuulakynällä kirjoitettu Firefox, mutta myyjän nettisivuilla se on määritelty baccatumiksi.

Eipä taida olla. Kasvutapa ja lehdet kyllä kelpaisivat, mutta kukka ei ole baccatumin kukka. Annuumia epäilen. Tästä seurasi ylimääräistä puuhaa, sillä laitoin nyt vielä muutaman siemenen idätyslautalle selvittääkseni ensin, ovatko kaikki siemenet samanlaisia, vai onko sekaannus tapahtunut pussituksessa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä on tammikuun alussa laitettu itämään ja korkein on noin reilu 30 cm pitkä kasvi. antaaka tuo kanankakka tehoa tuohon pituuden kasvuun ja koska ja kuinka paljon sitä tulisi anataa?

Chilivaari kirjoitti...

Pituuskasvu sinänsä ei ole tavoite, mutta kyllä tuo "luonnonlannoite" kieltämättä aiheuttaa sitäkin.

Lannoitustavan lähteille pääset paria linkkiä napsauttamalla. Kun kommenteissa ei sitä voi tehdä, lähde tutkimusmatkalle jutun ensimmäisessä lauseessa olevan linkin kautta.

Räyhis kirjoitti...

Onko vaarin sivut vaihtanut palvelinta/palveluntarjoajaa? Kuvat lataavat julmetun hitaasti, itseasiassa tänäänkään en saanut kaikkia kuvia edes näkyviin.

Vaikka tekstisi on loistavaa, jään kaipaamaan kuvia :D

Chilivaari kirjoitti...

Juu, näin piti tehdä.
Häiriöt ovat toistaiseksi olleet varsin lyhytaikaisia. Jos jatkuvaa hidastelua tapahtuu, pitää vaihtaa vielä kerran.

Räyhis kirjoitti...

Tänään taas toimi, baccatumit näkyivät. Asiasta kukkaruukkuun, vein tämän kauden taimia appiukolle kasvatettavaksi ja hän oli ostanut motonetistä tuulettimen chilejä puhaltamaan. Appiukon taimet olivat huomattavasti tukevammat, kookkaammat ja latvoutuneemmat kuin omat vastaavani.

Täytyy tehdä vertailevaa tutkimusta, jos vaikka osan omista taimista saisi "tuulensuojaan".

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.