Voiko chili olla itsevalaiseva?

torstai 7. huhtikuuta 2011

Eilen illalla kun sammutin olohuoneesta valot, jotakin jäi loistamaan chili-ikkunalla. Fluoresoivaksi tai fosforiksi sellaista sanotaan vaikkapa kellon viisareissa. Eihän chilissä voi tuollaisia aineita olla, vaikka Puutarhan Kesässä aika paljon fosforia onkin?

Selitys lienee chilin vaaleassa värissä ja kiiltävässä pinnassa. Jostakin kaukaa toisesta huoneesta tuli hitunen valoa ja se heijastui chileistä. Cajamarca (C. chinense) on erikoisen värinen. Jotkut raakileet ovat melkein valkoisia, toiset sinistyvät tai tummuvat.

Tämä puu kasvaa maitopurkissa ikkunalaudalla. Kanankakalla varastolannoitettu yksilö kantaa viitisentoista yli kuusisenttistä raakiletta. Normaalilannoituksella sato jää puolet pienemmäksi ja chilien kokokin on keskimäärin 4,5 cm. Tähän lajikkeeseen lannoitus totisesti tehoaa. Nyt kuitenkin mitta on tullut täyteen ja latvasta nuput kuivuvat ruskeiksi jo pienenä. Enempää pikku puu ei jaksa kantaa tässä ruukussa. Kesällä sitten lisää isommassa astiassa.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päädyin tänne sattumalta ja chlin aksvatusta joskus kokeilleenalueskelin kokemuksia sis ja kokeilujasi. Hieman huonojen kokemusten jälkeen tässä alkaa vähitellen innostua uudestaan! Ja tuota tomaatin yli talven kasvatustakin olen ajatellut joskus kokeilla, kiva tietää että se on onnistunut! Täällä pohjoisemmassa on vaan NIIN pitkä ja pimeä kausi...
Inkeri

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.