Valotesti - loppuraportti

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Viisi viikkoa siinä meni, että chilit olivat kaapin katossa kiinni ja testi piti lopettaa. Itse asiassa jatkan Habanerojen kanssa vielä jonkun viikon, kun ne ovat niin pieniä, mutta raportoin tähän samaan taulukkoon sitten niidenkin tulokset. Punaisen puolen Inca mitattiin kaksi päivää myöhemmin, kun se on sen verran nuorempi.

Testin kulku selviää tästä käännetyssä aikajärjestyksessä.
Testattavina valoina toimivat 23-wattiset energiansäästöt, punainen Megamanin 2700 Kelvinin "lämmin valkea", sininen 5500K  Viva-Lux "päivänvalo". Valoa oli molemmilla puolilla täsmälleen yhtä paljon. Chilit kasvoivat 7 cm taimiruukuissa samassa mullassa ja samalla kastelulla. Kaksi kertaa ne saivat lannoitteena Puutarhan Kesää miedon annoksen.

Siinä se on koko seurakunta. Kuva aukenee isommaksi, että näet tekstit, mutta näin se menee: Vasemmalla Padronit (C. annuum), punainen 19, sininen 32 cm korkea. Keskellä Incat (C. baccatum), 20 ja 37 cm. Sinisemmässä valossa isoksi kasvaneessa on runsaasti kukkanuppuja. Oikean laidan Habanerot jatkavat kisaa tasatilanteessa.

Laadin kasvutuloksista taulukon, jota päivitin vielä 1.5. Habanerojen mitoilla. Korkeus on mullan pinnasta latvaan. Painon mittasin vain Padroneilta. Kun se näytti olevan linjassa muiden tulosten kanssa, en halunnut pestä muiden juuria aivan puhtaiksi. Lehtien pinta-ala on laskettu lehtien pituuden perusteella eli ne ovat noin arvoja, mutta noiden lehdet ovat varsin samanlaisia. Alle 3 cm latvalehtiä ei laskettu.

Lajike 
korkeus cm 
paino g 
lehtiä kpl 
lehtien pinta-ala cm2 
rungon paksuus mm 
Padron pun.
19
15
13
350
3,8
Padron sin.
32
23165604,9
Inca pun.
21
134104,1
Inca sin.
37
186305
Habanero pun
17
16
540
3,8
Habanero sin
20
14
540
4
Kaikki punaiset
57
42
1300
11,7
Kaikki siniset
89

48173013,9

Mitäpä tuohon voisi sanoa? Näillä lampuilla erot olivat melkoiset annuumeilla ja baccatumeilla, chinenseillä pienemmät. Tietysti olisi pitänyt testata useita lajikkeita ja useita eri lamppuja, mutta sen jätän jollekin muulle, jolla on tilaa ja intoa testata. Alkuolettamukseni, että valon väri ei vaikuta taimen kasvuun on osoittautunut vääräksi. Tästä eteenpäin käytän sinivoittoista spektriä lampuissani, mieluummin "täysväristä", jos sellaisia on saatavissa.

3 kommenttia:

Marko kirjoitti...

Hienoa analyyttistä ja voisiko sanoa jopa tieteellistä kenttätutkimusta! Blogiasi on ilo lukea. Kiitos!

Lihamestari kirjoitti...

Mitäs veikkailet, voisko tätä soveltaa noihin ledivalohin?

Nyt sieltä jätetään aallonpiituuksia pois ja painotetaan tiettyjä perrustuen valon absorbointiin...

Mä ajattelin itse näiden valotestien perusteella kokeilla, jos onnistuu tuon Osramin 954 spektrin mukaan tehdä ledivaloa!
Tämä tosin sen takia, että sitä olis mukavampi katsoa, mutta kai ne kasvitkin tykkää...

Hyödyllisiä testejä! :)

Chilivaari kirjoitti...

Minä en usko, että ledeillä vielä vuosiin päästään mihinkään tasapainoiseen valaistukseen, mutta eiväthän nämä uskonasioita ole. Se ei vain ole ledeille ominaista. Lisävalona, päivänvalon tehostajana ne taitavat toimia jo nyt kasvihuoneissa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.