Rocoto Red Peruvian kypsyy ja kasvaa

lauantai 9. huhtikuuta 2011


Rocoto Red Peruvian (C. pubescens) aloitti uusien versojen kasvatuksen ja uuden kukinnan jo maaliskuun lopulla, vaikka ensimmäinen sato oli vielä vihreää. Nyt se kypsyy joukolla vajaan viiden kuukauden iässä. Marraskuun puolivälissä tuo aloitti kasvunsa. Ensimmäiset raakileet havaitsin kaksi kuukautta sitten. Suurin hedelmä on 15 cm ympärysmitaltaan, kun maitopurkissa Rocoto Riesen ylsi vain kymmeneen senttiin. Viime kesänä Peruvianissa oli 17-19 cm hedelmiä isommassa ruukussa ulkona ja Riesenissä saavissa 20-23 cm. Ruukun koolla on merkitystä.

Kuvastakin voi helposti päätellä, että oikea laita on ollut kohti valoa, ikkunaa. Nyt se pitää kääntää, ettei kasvista tule aivan toispuolinen. Uusissa versoissa on kukkia ja muutama sormenpään kokoinen raakilekin. Ne jäivät vain kuvassa piiloon. Hedelmien kypsyttelyn ajan kasvu oli heikkoa, mutta nyt uusi kasvukausi on selvästi alkanut.

6 kommenttia:

MightyMax kirjoitti...

ei ihan aiheesta, mutta kuitenkin. ohessa linkki kuvaan jossa chilin lehti. osaatko kertoa mikä tekee tuollaista ja millä sais öppiäiset hengiltä. toisissa lehdissä näkyy jotain valkoisia n. millin pituisia ötököitä. http://aijaa.com/v.php?i=008827857108.jpg

Chilivaari kirjoitti...

Eipä ole tuttu tapaus.
Kesällä ulkona tuollaisia tekevät jotkut perhostoukat tai hämähäkit "asunnokseen".
Jäätynyttä (ikkunaan liimaantunutta) voisi myös veikata.

Ötököiden tunnistamisessa voisi auttaa Chiliwiki.
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Hyönteiset

MightyMax kirjoitti...

chiliwikistä kattelinkin jo ja siitä ei apua ollut. myös sun linkit kattelin. ahistaa kun koko ajan tippuu lehtiä alas. toiset tuon näköisinä ja toiset hyväkuntoisen näköisinä. raidia jo koitin. sillä sain kirvat pois pari viikkoa sitten. noille annoin saman käsittelyn toissapäivänä ja ei mitään vaikutusta.

Räyhis kirjoitti...

Olisiko vaarilla kikkaa, kuinka rocoto saadaan tekemään hedelmiä? :D Tällainen vaatimaton kysymys.

En tiedä mikä "kusee", lannoitetta olen antanut maltilla, puutarhan kesää harvakseltaan. Sitten lopetin senkin ja laitoin kuukausi takaperin Biolanin luonnonlannoitetta puolet ohjeen mukaisesta määrästä. Viikko takaperin piti laittaa provadokapseli multaan punkki-invaasion johdosta. Tuossa provadossahan on typpeä aika reilusti, joten en varmaan viikkoon kahteen uskalla antaa mitään.

Kukkia puskee, mutta ne tippuvat. Pitäisikö rehu siirtää aurinkoiselta eteläikkunalta ilta-aurinkoiselle pohjoisikkunalle? Olen myös pohtinut nykyisen mullan sopivuutta, eikös rocotot tule korkealta vuoristosta? Kekkilän kestomulta taitaa olla liian hapanta?

Chilivaari kirjoitti...

Hakuammuntaa se on minullakin ollut, enkä vastausta tiedä.

Joskus ne vain innostuvat tekemään hedelmää hyvinkin aikaisin, toisilla menee vuosi. En minä noihin yrityksiisi osaa sanoa muuta kuin että vuoristossa on hyvin hapan maaperä, ylhäällä pH voi olla 4 perulaisessa perunapellossa. Siellä olivat suomalaiset tutkijat käyneet.

Kanankakkaakin oma peruvian rocotoni sietää kukkiessaan ja hedelmää tuli enemmän kuin lannoittamattomasta. Eteläikkunalla minulla kypsyttävät ensimmäistä satoaan, joten ei sekään liikaa ole, vaikka kesäksi siirrän ulos puolivarjoon.

Yksi juttu, jota kannattaisi koittaa. Jotkut pubescensit eivät pidä muutoksista. Siirtely tai valoon päin kääntely saa ne pudottamaan raakileensa. Pidä se muutaman viikon ihan aloillaan. Missä tahansa. Sillä ei liene niin merkitystä.

Räyhis kirjoitti...

Onhan tuo ollut aloillaan jo viime syksystä! Siirsin sen tänään keittiöön pois suorasta auringonpaisteesta, kun muistin ettei se tykännyt siitä viime kesänäkään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.