Arvotaan tämän vuoden köynnöschilit

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Joka vuosi minulla on ollut parvekkeen parissa nurkassa isossa ruukussa joku baccatum, joka on syksyyn mennessä kasvanut kattoon ja siellä jatkanut vaakasuoraan. Pisimmillä on ollut mittaa 4 metriä. Katto on 2,60 korkealla ja ruukut ovat lattialla. Kaikki ovat kattoon asti ehtineet.

Edellisvuosien suosikkeja ei ollut nyt kasvamassa, joten piti valita uudet tuntemattomista lajikkeista. Valitsin metrimitalla. Korkeimmat chilit pääsivät juhlapaikoille. Kaksi baccatumia oli 120 cm ja niistä toista oli jo leikeltykin latvasta.

Leikelty on Jamy, viidettä kuukauttaan kasvava, pienenä kanankakkaa saanut, tukeva ja tuuhea puu. Se on vanhin baccatumeistani, joten sekin vaikuttaa kokoon.


Jamyssa on jo useita reilun kokoisia raakileita. Tuo seitsemänsenttinen lienee täysikokoinen, onhan se toista kuukautta roikkunut oksalla. Muut ovat laihempia ja suipompia ja mieleen hiipi jo epäilys, onko taas tullut vääriä siemeniä? Jamy on jamaikalainen, varsin vähän tunnettu chili. Sen pitäisi kuitenkin olla löytämieni tietojen mukaan lyhyehkö ja hieman epätasainen muodoltaan. Tuo jää kovin sileäksi. Eipä tässä voi kuin odotella ja katsoa, tuleeko siitä edes oranssi, kuten pitäisi. Hedelmien muoto vaihtelee joillakin lajikkeilla paljonkin, joten tuo lienee normaalia muotojen rikkautta.

Toinen valittu lajike on Aji Amarillo, Small. Tuossa samassa paikassa kasvoi pari kesää sitten Aji Amarillo ilman lisäliitteitä, mutta kun sen puhtaudesta ei ollut mitään varmuutta, hankin Fataliilta uusia siemeniä. Tämä on maitopurkissa ahtaassa välissä ikkunalla kasvanut ja ehkä senkin vuoksi noin hontelo ja korkea. Nyt se sai reilusti lisää multaa ja tilaa ympärilleen. Sen ensimmäiset kukat aukenivat juuri tänään, yli neljän kuukauden iässä. Se on hidasta puuhaa, mutta vielä se ehtii kesän mittaan tehdä mittavankin sadon, jos vain olosuhteet parvekkeellani ovat Amarillon mieleen. Tuolla peräseinän vieressä valoa on vähemmän, mutta on se muillekin riittänyt. Aamuaurinko sentään paistaa esteettömästi.

2 kommenttia:

Tiemuh kirjoitti...

Onpahan näissä chileissä kovasti eroa olosuhteiden mukaan: Itselläni kasvaa kanssa kolme kappaletta tätä Fataliiltä tilattua Aji Amarillo Small nimistä chiliä. Kaksi niistä on ollut aamu aurinkoisella ikkunalla, toinen kymmenen litran multatilassa ja toinen yhden litran. Molemmissa roikkuu kypsyvää ja isommassa myös kypsiä jo parin viikon ajan, kun sinulla vasta teke kukkaa. Yhden yksilön vein mökille hieman kylmempiin, mutta valoisempiin olosuhteisiin. Se on viiden litran multatilassa tukevampi kuin kaverinsa mutta ei niin pitkällä kypsyttelyssä.
Minulla on myös mitä ilmeisesti Fataliin yllärisiemenistä kaks kappaletta kasvattamaani Rocoto Red Peruvian chiliä. Toinen kotona aamuauringossa viiden litran amppelissa ja toinen mökillä kymmenen litran altakastelevassa. Kumpaakaan en ole leikellyt ja nyt vasta kotona oleva tekee ensimmäisiä podejaan, kun sinun pikkuinen leikelty versiosi on jo kypsytellyt toisen satsinsa.

Chilivaari kirjoitti...

Joo, kummallisia ovat kasvunopeudet. Ei niitä kaikkia ihminen ymmärrä.

Ruukun koko on monelle aika ratkaiseva tekijä ainakin sadon määrän suhteen. Minun Amarilloni lähti heikosti kasvuun, siinä oli taimena tai taimimullassa jotakin vikaa. Sitten se kasvoi liian ahtaassa. Ikkunalaudalla oli baccoja vieri vieressä maitopurkeissa ja ahdastahan sellainen on. Ei siinä latvusta muodostu.

Kylmä toukokuu parvekkeella teki oman hidasteensa. Minulla on tuosta kuva kuukauden takaa ja se on aivan samanlainen kuin nytkin. Vielä selkeämpi lämpötilan vaikutus näkyi intialaisessa Lotha Bih chinensessä, jonka eilen vaihdoin isompaan ruukkuun. Se ei yli kuukauteen ollut kasvanut lainkaan, mutta juuria oli silloin vaihdettu 13 cm ruukku täynnä. Kuukaudessa. Tämä toukokuu ei ollut parvekekuukausi. Lämpöä nuo tarvitsevat.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.