Taasko väärä Aji Chanca?

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Muutaman viikon epäilin vahvasti, että olen saanut jo kolmannen kerran väärät siemenet tästä Kolumbuksen henkilääkärin mukaan nimetystä baccatumista.

Aji Chanca on mukavan tukeva baccatumiksi. Parina kesänä olen kasvatellut sen nimisistä siemenistä hyvin erilaisia, muotoisia ja värisiä chilejä. Olivat kuulemma risteytyneet John the Chillimanin terassilla, missä parveili mehiläisiä. Nyt pitäisi olla oikeat siemenet. Chilien pitäisi olla lyhyitä ja tylppiä. Ensimmäiseksi sinne kuitenkin ilmestyi tuollainen pitkä suikula, kuin tyypillinen annuum ja seuraavakin oli vielä samaa tyyppiä.

Kyseessä taitaa olla "ensimmäisen podin syndrooma". Ennenkin on tapahtunut, että chilin ensimmäinen hedelmä on aivan erilainen kuin lajille tyypillinen muoto. Suikuloihin voi tulla paprikamainen ja paksukaisiin puikula ensimmäiseksi.

Syytä en tiedä, mutta opettelukappaleita vain syntyy. Muoto vakiintuu myöhemmin. Nämä muistuttavat jo aivan riittävästi tyypillistä Aji Chancaa ja samanlaisia on tulossa lisää. Ehkä se nyt on oikein. Vihdoinkin. Helpottuneena vaihdoin tuonkin isompaan ruukkuun ja jään odottelemaan maistiaisia uudesta lajikkeesta.

5 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Auts, mitä teen leikinkö pölyttäjää kuin keijukainen Hungarian hotwaxin kanssa, kun pudottaa koko kukinnon?klotin & varren kanssa vai johtuuko se helteestä?
Kyseessä on ikkunalauta viljelmä.
Entäs sellaisen "intian ihimeeksi" ristimäni chili, joka hedekmä on intian tuliainen, kuinkahan sen kanssa tulisi toimia?
Olen ihan leltanokkanoviisi.
Napsakoita makuja!

Chilivaari kirjoitti...

Eipä niitä pöllytellä tarvitse. Pieni liike silloin tällöin riittää, vaikkapa lattian tärinä. Chilit nyt vain pudottelevat kukkiaan kunnes kaikki on kunnossa, riittävästi kokoa, valoa, ravinteita, lämpöä jne. Kärsivällisyyttä vain.

Vaan mikäs se Intian ihme on? Monesti Intiassa matkailleena ja sikäläisiä chilejä kasvattaneena alkoi kiinnostaa.

Hieno blogi sinulla, pidin kovasti kuvaustyylistäsi ja Ukko on ihana. Omani on jo 9v.

Tarina kirjoitti...

Kiitokset neuvoista!
Ystävä sai intian tuliaisena chilejä. Hän niistä rapisteli siemeniä ja minä pistin ne multaan.
Täytyyhän kasvilla olla nimi, kun lajista ei ole hajuakaan niin taimet saivat nimekseen "intian ihime".
Ihme sen takia, koska itävyys yllätti täysin.
Ystävällä taimet kasvavat ansarissa ja minulla on akkunalauta viljelys.
Jahka komistuvat kukkimispisteeseen niin täytyypi näpsiä kuvia ja laittaa blogiin, jos joku näille ihmeille löytäisi oikean nimen.
Mukavaa alkanutta viikkoa!

Lajari kirjoitti...

Tarina ystävänä tiedustelisin saitko selville kuvista mitä nimeä "intian ihme" oikeasti kantaa.Kun idätin siemeniä viime keväänä niin harvennuksen jälkeen osa jouti avokompostiin mistä syksyn tullessa huomasimme hyvin voivan yksilön ja otin sen sisälle talvehtimaan.Silloin se leikattiin rajusti alas.Maraskuussa laitoin muita siemeniä itämään ja aloin samalla ruokkia kyseistä yksilöä.Nyt pituutta noin 60 cm ja koko ajan pukkaa kukkaa mut tiputtaa sen jälkeen vartensa alas. Ruukku 18 cm,onko liian pieni? Vähän ravinteita? Valoina päällä 2*36W putket.
Toinen askarrutava kysymys 7 Pod:itävyys? Fatilista ostetut siemenet.Marras alussa laitoin lautalle *3 simentä,mitään ei tapahdu, tammi puolivälissä muutin villaan ja upotin veteen.Tänään hokasin että yksi on herännyt. Vaatiko aina nämä pikän idätyksen ? T: Innokas lukijasi aloitteleva Chilipää

Chilivaari kirjoitti...

Eipä sille ihmeelle löytynyt nimeä. Intiassa on melkein joka paikkakunnalla omat lajikkeet, yhtenäiskulttuuri ei ole vielä pilannut maata.

Kukkien tiputtelu tähän aikaan vuodesta on ihan normaalia. Odotellaan aurinkoa. Ruukku kyllä riittää, mutta lannoitusta se voi kaivata.

Seiskapottia en ole kasvatellut, mutta ei tuo normaalia ole. Poikkeuksia kuitenkin tapahtuu kaiken aikaa. Hyvä, että iti.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.